Проверен трик за совршено кремаст хумус – Уживајте во омилениот намаз додека постите!

Добрата подготовка на состојките е клучна.

Хумусот е популарно јадење кое потекнува од Блискиот Исток и стана омилено ширум светот заради неговата едноставност и кремастиот вкус. Може да се јаде и за време на постот со разни зачини како додаток. Иако хумусот е достапен во супермаркетите и продавниците за здрава храна, многу домаќинки одлучуваат овој намаз да го приготват сами по сопствен рецепт.

Сепак, приготвувањето хумус не е секогаш едноставно, бидејќи бара наутот да се натопи и да се свари, а тој е основата на овој вкусен намаз. Ако наутот не е добро сварен, тешко се пасира, па хумусот е со грутчиња и тешко се размачкува, без оглед на додадената количина таан и маслиново масло.

За да не ви се случи ова, применете го трикот на искусните домаќинки кој гарантира совршена подготовка на наутот, а со тоа и совршено мазен и кремаст хумус.

Додаток што „ја менува играта“

Истурете лажица сода бикарбона во водата во која ќе го натопите наутот, потоа оставете го наутот да отстои преку ноќ. Следниот ден процедете ја водата, а потоа во новата вода за варење додадете една лажица сода бикарбона. Таа ќе го поттикне омекнувањето на лушпата на наутот и водата подобро ќе се апсорбира, така наутот побрзо ќе се свари и полесно ќе се пасира.

Во хумусот задолжително додајте неколку капки лимонов сок кој ќе го подобри вкусот на овој намаз. Исто така, ако сакате малку поостар вкус, додајте рендана кора од овој цитрус. Лимонот ја ублажува тежината на скробот од наутот, а ренданата кора од лимонот ќе му даде на хумусот поостар вкус.

Користете квалитетно маслиново масло

Квалитетното маслиново масло е клучна состојка за вкусна текстура и богат вкус на хумусот. Изберете екстра девствено маслиново масло за најдобри резултати. Додадете го во хумусот додека блендирате, но исто така можете да го додадете и како додаток пред сервирањето.

Додадете малку таан

Пастата од сусам е исто така клучна состојка во подготовката на хумусот. Додадете малку таан во вашиот хумус за побогат вкус и кремаста текстура. Ако сакате посилен вкус на сусам, слободно додадете нешто повеќе таан, но не заборавајте да го додавате постепено за да го прилагодите хумусот според вашиот вкус.

Користете свеж лук и зачини

Свежиот лук, мелениот кумин и малку мелена лута пиперка го комплетираат вкусот на хумусот. Наместо суви зачини, користете свежи за поинтензивен вкус. Можете да додадете и малку свежо мелен црн бибер како додатна арома.

Истражителка на ОЈО Скопје за компјутерски криминал со меѓународно признание од ИЛЕА

Меѓународната академија за спроведување на законот (ИЛЕА) во Будумпешта додели признание за работата и постигнувањата на Марина Пешовска, истражителка за компјутерски криминал од Истражниот центар на Основното јавно обвинителство Скопје.

Пешовска беше избрана како финалист во категоријата “оперативен успех” поради успешна примена на вештините за дигитална форензика во борбата против локалниот и транснационалниот сајбер-криминал.

Успехот на Истражниот центар го истакна и Амбасадата на САД во Скопје. “Американската амбасада е горд партнер на Основното јавно обвинителство Скопје во неговата борба против компјутерскиот криминал и промоцијата на одговорноста”, објави Амбасадата на САД во Скопје за признанието од ИЛЕА.

Пешовска е еден од 17-те истражители во Истражниот центар на ОЈО Скопје.

Истражниот центар е своевидно јадро на обвинителството и бројот на предмети во кои постапувале истражителите за една година е практично речиси удвоен – од 150 предмети во 2022 на над 280 предмети во текот на 2023 година. Истражителите самостојно преземаат голем број различни дејствија – прибирање документација, барања до институции, учествуваат при претреси и лишување од слобода на лица, а се ангажирани и во дејствија на меѓународна соработка со истражни органи од други земји.

Најголем дел од опремата за Истражниот центар на ОЈО Скопје е донација од Амбасадата на САД, соопштија од Обвинителството.

Данска ќе им дозволи абортус на малолетни девојчиња без согласност од родителите

Данската влада денеска соопшти дека жените во оваа скандинавска земја ќе имаат право да изберат да ја прекинат бременоста до крајот на 18-та недела од бременоста.

Досега границата за абортус во Данска беше 12 недели.

Данската министерка за внатрешни работи и здравство, Софи Лоде, рече дека „нема медицински докази за сегашната граница, а исто така нема ништо што сугерира дека ќе има значително повеќе абортуси или дека тие ќе бидат извршени многу подоцна ако ја подигнеме границата“.

Измената на законот треба да стапи на сила кон средината на 2025 година. Дополнително, на девојчињата на возраст од 15 до 17 години им се дава слобода да абортираат без родителска согласност или одобрение од специјалистичка комисија.

Данска беше една од првите западноевропски земји што на жените им даде право на абортус по сопствен избор.

Од 1973 година, бремените жени кои живеат во Данска можат да абортираат до крајот на 12-та недела без потреба да наведат причина и без надоместок на трошоците.

И после тоа, абортуси се можни под одредени услови, но потребно е одобрение од комисијата за абортус.

Германска компанија лансира во вселената ракета на парафински погон (ВИДЕО)

Германската компанија HyImpulse денеска успешно лансираше ракета напојувана со парафински восок која ќе може да носи комерцијални сателити.

„Ја покажуваме силата на Германија како вселенска нација и го прошируваме пристапот на Европа до вселената“, објави шефот на компанијата Марио Кобалд.

Дванаесет метри долгата и 2,5 тони тешка ракета наречена SR75 беше лансирана околу 5 часот по европско време од Куниба, Австралија.

Може да носи помали сателити со тежина до 250 килограми до височина до 250 километри, а може да работи на парафински восок или течен кислород.

Парафинскиот восок се користи како поевтино и побезбедно алтернативно ракетно гориво. HyImpulse тврди дека заштедиле до 50 проценти.

Германската компанија со околу 65 вработени објави дека веќе добила преднарачки за лансирање на сателити во вредност од над 100 милиони евра.

HyImpulse сака да го прошири својот бизнис бидејќи расте побарувачката за транспорт на комерцијални сателити, па до 2032 година сака да оствари приходи од 700 милиони евра.

притисни ентер