Хумусот е популарно јадење кое потекнува од Блискиот Исток и стана омилено ширум светот заради неговата едноставност и кремастиот вкус. Може да се јаде и за време на постот со разни зачини како додаток. Иако хумусот е достапен во супермаркетите и продавниците за здрава храна, многу домаќинки одлучуваат овој намаз да го приготват сами по сопствен рецепт.
Сепак, приготвувањето хумус не е секогаш едноставно, бидејќи бара наутот да се натопи и да се свари, а тој е основата на овој вкусен намаз. Ако наутот не е добро сварен, тешко се пасира, па хумусот е со грутчиња и тешко се размачкува, без оглед на додадената количина таан и маслиново масло.
За да не ви се случи ова, применете го трикот на искусните домаќинки кој гарантира совршена подготовка на наутот, а со тоа и совршено мазен и кремаст хумус.
Додаток што „ја менува играта“
Истурете лажица сода бикарбона во водата во која ќе го натопите наутот, потоа оставете го наутот да отстои преку ноќ. Следниот ден процедете ја водата, а потоа во новата вода за варење додадете една лажица сода бикарбона. Таа ќе го поттикне омекнувањето на лушпата на наутот и водата подобро ќе се апсорбира, така наутот побрзо ќе се свари и полесно ќе се пасира.
Во хумусот задолжително додајте неколку капки лимонов сок кој ќе го подобри вкусот на овој намаз. Исто така, ако сакате малку поостар вкус, додајте рендана кора од овој цитрус. Лимонот ја ублажува тежината на скробот од наутот, а ренданата кора од лимонот ќе му даде на хумусот поостар вкус.
Користете квалитетно маслиново масло
Квалитетното маслиново масло е клучна состојка за вкусна текстура и богат вкус на хумусот. Изберете екстра девствено маслиново масло за најдобри резултати. Додадете го во хумусот додека блендирате, но исто така можете да го додадете и како додаток пред сервирањето.
Додадете малку таан
Пастата од сусам е исто така клучна состојка во подготовката на хумусот. Додадете малку таан во вашиот хумус за побогат вкус и кремаста текстура. Ако сакате посилен вкус на сусам, слободно додадете нешто повеќе таан, но не заборавајте да го додавате постепено за да го прилагодите хумусот според вашиот вкус.
Користете свеж лук и зачини
Свежиот лук, мелениот кумин и малку мелена лута пиперка го комплетираат вкусот на хумусот. Наместо суви зачини, користете свежи за поинтензивен вкус. Можете да додадете и малку свежо мелен црн бибер како додатна арома.