Започна судењето на Алек Болдвин: Бараше да му донесат најголем пиштол

Започна судењето на холивудскиот актер Алек Болдвин за убиство од небрежност.

На Болдвин му се суди за смртоносно застрелување на снимателката Халина Хачинс во 2021 година додека го снимаше вестернот „Раст“. Хачинс загинала кога бил испукан вистински куршум од репликата на револверот Colt .45 со кој вежбал Болдвин. На сетот беше ранет и режисерот Џоел Соуза.

Доколку биде прогласен за виновен, на Болдвин му се заканува затворска казна до 18 месеци. Актерот се изјаснил за невин и рекол дека не знаел дека во пиштолот имало вистински куршум.

Обвинителите на судењето рекоа дека Болдвин го побарал „најголемиот пиштол на располагање“ на снимањето. Обвинителката Ерлинда Џонсон ја опиша жртвата, камерманката Халина Хачинс, како „живописна...ѕвезда во подем“.

„Доказите ќе покажат дека Алек Болдвин бил несовесен за време на продукцијата на филмот и дека пред да пристигне на сетот побарал да му биде доделен најголемиот пиштол на располагање“, рече обвинителот. „Тоа беше вистински пиштол, а не играчка, а Болдвин ракуваше со огненото оружје без безбедносна проверка“, додаде таа.

Таа потоа рече дека Хана Гутиерез му предала празен пиштол на Болдвин. Откако ѝ го вратил, таа го наполнила со лажни куршуми и му го вратила на актерот. „Лажните куршуми изгледаат како вистински куршуми, но лесно се препознаваат бидејќи штракаат“, рече таа. „Но, еден од куршумите што заврши во пиштолот беше вистински“, додаде таа, заклучувајќи дека Болдвин е одговорен што не направил уште една безбедносна проверка.

Безбедносните правила на филмскиот сет налагаат актерите да го третираат секој пиштол како да е вистински и наполнет и никогаш да не го вперуваат кон друго лице и никогаш да не го ставаат прстот на чкрапалото. „На денот на пукањето, Болдвин ги прекршил безбедносните правила“, заклучила таа.

Пред судот се обрати и бранителот на Алек Болдвин, Алекс Спиро.

Тој рече дека она што се случи со Халина Хачинс е „неискажлива трагедија“. „Но, Алек Болдвин не направи никакво злосторство. Тој беше актер, глумеше“, рече Спиро. „Луѓето од сетот Руст кои беа одговорни за безбедноста не ги исполнија своите должности. Болдвин не е одговорен за тоа“, додаде тој.

Тој вели дека основното прашање на кое треба да се одговори е - како вистинскиот куршум завршил на сетот? „Доказите ќе покажат дека вистинските куршуми никогаш не треба да бидат на филмските сетови“, рече тој.

Обвинителите имаат две опции да го докажат обвинението. Едната се заснова на несовесна употреба на огнено оружје, а другата се заснова на докажување на разумно сомневање дека Болдвин целосно ја игнорирал безбедноста на другите.

Митева: Дали бизнисот од 10 милиони евра е извор на приходи за сите лаги и лошиот пи-ар на СДС

Во 2018 година кога СДС е во врвот на власта Спасов од Рејтинг добива дозвола за изградба на фотоволтаична централа со моќност од 2.18 мегавати под името Гама Солар 1.

Кога Спасов ја добива дозволата за градба на фотоволтаичната централа Венко Филипче, сегашниот претседател на СДС е министер во владата.

Се поставува прашањето дали Венко Филипче играл улога во добивањето на одобрението и дали Спасов му е лично должен на Филипче?

Да одиме со ред.

Фотоволтаичната централа на Спасов не е мал капацитет и за истиот да се изгради и стави во функција според енергетичарите се потребни и до 2 милиони евра.

Фотоволтаична централа на Спасов годишно може да генерира приходи и до половина милион евра, што за период од 20 години, колку што е оптималниот животен век на истата ќе значи 10 милиони евра приходи.

Дали овој бизнис од 10 милиони евра е извор на приходи за сите лаги и евтин ПР на СДС?

Од СДС наместо да се темелат на конструкциите на Спасов подобро ќе биде да се спремаат за долга опозиција и одговорност и политичка и институционална за сите криминали кои ги направиле.

Марија Митева, портпарол, пратеник и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ

Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ

Минималните трошоци за основни потреби на едно семејство во јули 60.570 денари

Минималните трошоци на едно семејство во јули изнесувале 60.570 денари и во споредба со јуни трошоците се зголемени за 245 денари, објави денеска Сојузот на синдикати на Македонија.

Според новата методологија на пресметување на синдикалната кошничка, со изнајмен стан од 60 кавдарати трошоците се зголемуваат на 75.945 денари.

Вообичаено, најмногу пари се потребни за храна за што во јули за основните потреби биле потребни 22.008 денари, додека за режиски трошоци биле потребни 6.014 денари.

Вонредни контроли во Дојран, Охрид, Струга и Преспа, уништени 8,7 тони небезбедна храна

Со контролите се проверуваше имплементацијата на добра производствена и хигиенска пракса (ДПП/ДХП) базирана на НАССР принципите, инфраструктурните услови во објектите, а се спроведуваа и контроли на активностите согласно регистрацијата.

Инспекциски тимови на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) во периодот од 16 до 19 јули спроведоа вонредни засилени контроли во објекти и оператори со храна (хотели, ресторани, времени - кетеринг објекти, месарници и маркети) во туристичките центри Дојран, Охрид, Струга и Преспа со кои беа опфатени 112 објекти. При тоа беа изречени 54 глоби на 54 оператори со храна, од кои на осум им беше изречена забрана за работа до отстранување на констатираните недоследности.

-Со контролите се проверуваше имплементацијата на добра производствена и хигиенска пракса (ДПП/ДХП) базирана на НАССР принципите, инфраструктурните услови во објектите, а се спроведуваа и контроли на активностите согласно регистрацијата на операторите со храна. Во услови на високи надворешни температури, акцент со контролите беше ставен на условите на чување и складирање на производите и роковите на употребливост на храната, соопшти АХВ.

Со контролите, се посочува во соопштението, беше утврдено неисполнување на општите и посебните хигиенски барања во сите фази на производство ,преработка и дистрибуција на храна, неимплементирање на сите процедури на ДПП/ДХП базирани на НАССР принципите, храна со поминат рок на употреба, промет на храна без декларација и означување согласно Законот за безбедност на храна и подзаконските акти според кои ваквите производи се прогласуваат за небезбедни за човечка употреба и нештетно се уништуваат.

-Од страна на инспекторите за храна и официјалните ветеринари констатирана беше и работа на објекти - оператори со храна кои не се регистрирани или одобрени за работа од страна на АХВ, поради што беа изречени мерки забрана за работа, а затекнатите производи беа забранети за промет и нештетно уништени. Утврдени беа и лоши инфраструктурни и хигиенски услови во кујните, производствените простории, за што некои оператори добија времена мерка забрана за работа, се наведува во соопштението.

Како што нагласуваат од АХВ, од промет беа отстранети 8.700 килограми небезбедна храна која беше нештетно уништена.

Од АХВ најавуваат дека и во наредниов период ќе продолжат со спроведување на вонредни контроли и во другите туристички центри, а поради високите температури, како што велат, на сила останува мерката за засилени контроли кај операторите со храна на целата територија на земјава.

притисни ентер