Рибата приготвена вака ќе биде совршено крцкава и нема да впива вишок масло.
Рибата е најздравото месо што луѓето можат да го консумираат, меѓутоа повеќето домаќинки избегнуваат да ја приготвуваат бидејќи е комплицирана за готвење. Повеќето од нив рибата ја валкаат во брашно пред да се пржат, а таа се лепи на дното на тавата и се распаѓа.
Покрај тоа, при приготвувањето риба сигурно ќе се замириса не само кујната туку и цела куќа, а миризбата може да трае со денови. Токму поради ова повеќето домаќинки го избегнуваат нејзиното приготвување.
Совети од професионалците
Дали некогаш сте се запрашале како е можно во рибен ресторан секое парче риба да е совршено зготвено, а непријатниот мирис речиси и да не се чувствува иако секојдневно приготвуваат риба во поголеми количини.
Постојат трикови со кои професионалните готвачи спречуваат рибата да се распадне, но и да не се задржи непријатниот мирис при пржењето и похувањето риба.
За секое парче, особено филетите, кои се особено кревки, бидејќи немаат коски, да останат совршени, професионалните готвачи советуваат пред приготвувањето да ја потопите рибата во раствор од вода и сок од четвртина лимон. Оваа смеса ќе го спречи создавањето на непријатниот мирис при пржењето.
Наместо обично брашно за панирање, готвачите користат густин или пченкарен скроб кој создава заштитна обвивка околу рибата, така што нема да се распадне за време на пржењето. Покрај тоа, рибата ќе биде совршено крцкава и нема да впие ниту капка вишок масло.
За кујната и остатокот од домот да не мириса на пржена риба, професионалните готвачи советуваат во помал сад да истурите јаболков оцет кое ќе врие на тивок оган и полека ќе испарува додека ја пржите рибата. Јаболковиот оцет го неутрализира мирисот на пржена риба.
Извор: srecna.republika.rs