Потребни состојки: 800 гр. брашно, 150 мл.масло, млака вода по потреба, 2 лажички сол, 1 лажичка шеќер, малку квасец, 500 гр. урда, 3 јајца, 250 мл. кисело млеко и ½ маргарин.
Постапка:
Во подлабок сад со брашно се додава: масло, сол, шеќер и квасец.
Се додава млака вода и се замесува тесто.
Откако тестото добро ќе се измеси се остава да отстои околу 15 минути на собна температура.
За тоа време се подготвува филот.
Во поголем сад урдата се меша со јајца и кисело млеко.
Тестото се дели на два дела.
Од првиот дел се сука долната кора и се премачкува со стопен маргарин и масло.
Потоа кората се поросува со брашно, се сече спирално и се формира колаче.
Истата постапка се повторува и со вториот дел од тестото.
Двете колачиња се ставаат во фрижидер да отстојат 10 минути.
Од првото колаче се сука првата кора и се става во тепсија премачкана со стопен маргарин и масло.
Ододгора кората се премачкува со стопен маргарин и масло и се става филот од урда, јајца и кисело млеко.
Од второто колаче се формира поголема кора, се набира и се става врз филот.
На краевите се формираат витки и се попрскува со стопен маргарин и масло.
Се пече во загреана рерна околу 25 минути на температура од 170 до 200 степени.