Потребни состојки: 300 гр. грав, 150 гр. леблебија, 200 гр. леќа, 1 младо кромитче, малку лукче, 1 страк праз, 1 ловоров лист, 1 сува пиперка, малку мајчина душичка, малку магоднос, малку целер, малку коријандер, ким и бибер по вкус.
Постапка:
Гравот и леблебијата се оставаат да отстојат во вода една вечер.
Утредента гравот и леблебијата одвоено варат околу 1 час.
Во тенџерето со сварениот грав се додаваат варената леблебија и леќата.
Потоа се додаваат: сечкано младо кромитче, сечкан праз, сечкана сува пиперка, лук, магдонос, целер и ловоров лист.
Јадењето се зачинува со: мајчина душичка, коријандер ким и бибер по вкус и се остава да проврие уште 10-тина минути.