Потребни состојки: 1 кг. бунгур (кршен ориз), неколку лажици исот (лута пиперка), 1-2 главици кромид, малку магдонос, мешан зачин, сол по вкус, малку масло, неколку лажици јогурт, 1 тегла доматно пире, ½ модар патлиџан, 2 лимона, малку сос од калинка и неколку листови од марула.
Постапка:
Во поголема тепсија состојките се ставаат по следниот редослед: бунгур, сечкан кромид, исот лута пиперка и доматно пире.
Сите состојки добро се мешаат неколку минути со рака.
Потоа се додава сечкан пропржен модар патлиџан, сол и мешан зачин по вкус и се продолжува со мешањето околу 40 минути.
При крај се додава: малку масло, малку магдонос, неколку лажици јогурт и се продолжува со мешањето уште половина час.
Потоа се додава сок од лимон и сос од калинка и се продолжува со мешањето се додека не се соединат состојките.
Ќофтињата се формираат со рака, се сервираат во линија и се декорираат со листови од марула и лимон.