Ова го соопшти Францускиот институт за нуклеарна безбедност(ИРСН).

ИРСН ја исклучува можноста дека се случила несреќа во нуклеарен реактор, наведувајќи дека најверојатно станува збор за несреќа во некој објект за третман на нуклеарно гориво или центар за радиоактивна медицина.

-Институтот напоменува дека несреќата не предизвикала влијание на човечкото здравје или природата во Европа, пренесе Ројтерс.
Францускиот институт воедно наведува дека не може точно да се определи локацијата од каде е ослободен радиоактивниот материјал, но дека на основа на метеоролошките податоци, најверојатно е ослободен од областа јужно од планината Урал, меѓу Урал и Волга.Што укажува на Русија или Казахстан.

-Руските власти истакнале дека не се информирани за некаков инцидент кој се случил на нивна територија, изјави за Ројтерс директорот на ИРСН Жан Марк Перес.

Директорот Перес изјави дека изминатите недели ИРСН и другите институти за нуклеарна безбедност од Европа измериле високо ниво на Рутенијум 106, радиоактивен нуклеид, кој настанува со делење на атомот во нуклеарниот реактор. 

Датум на објава: четврток, 09 ноември 2017 во 21:57
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар