Италијанскиот регион Кампанија е прогласен за регион со најдобра храна во светот, а град со најдобра храна на светот повеќе не е Рим, како што беше минатата година, туку Неапол.
Дури шест италијански градови се најдоа во топ 10 – Неапол, Милано, Болоња и Фиренца на првите четири места, Рим на шестото место и Торино на деветтото место, а од останатите градови Мумбаи е на петто место , Париз на седмото место, Виена на осмото и Осака на десеттото.
Неапол е победник, а за разлика од Рим, кој минатата година беше оценет како град со најдобра храна во светот со високи 4,93, Неапол доби највисока можна оценка, 5,00. Родниот град на пицата одамна е познат како еден од најдобрите градови за сите оние кои сакаат добро да јадат, а најмногу е познат по овие јадења.
Пица Наполитана, пица Маргерита, пица маринара, пржена пица фрита и калзоне пица се само дел од јадењата карактеристични за областа Неапол, а овој град е познат и по друг вид пица - пица монтанара е всушност пржено тесто за пица, прелиено со маринара сос, со сирење и босилек, кој пред послужување кратко се става во рерна.
Освен по пицата, Неапол е познат и по тестенините, а од овој град потекнува и јадењето кое Италијанците често го јадат на Бадник, шпагети ал фонголе. Неколку познати италијански десерти доаѓаат од Неапол, вклучувајќи пастиера, пита со бобинки, рикота и крем за пециво, збогатена со зашеќерена кора од портокал, како и зеполе, специјалитет од пржено тесто кое обично се прекрива со шеќер и може да се наполни со крем.