При печење, месото најчесто е суво, но познатиот готвач има таен адут.
Секој сака печено пилешко, а кога станува збор за месо, колку е посочно, толку подобро. Пилешкото најчесто за време на печењето се суши и тешко е да се врати неговата сочност. Превареното и суво пилешко може да го расипе уживањето во оброкот, но благодарение на тајниот трик на славниот готвач Џејми Оливер, тоа не мора да биде така.
Пилешките делови треба да се посолат и набиберат, а по можност да се додаде и една лажичка семе од анасон. Тавата ставете ја на средно висока температура и додајте 50 гр путер. Во тавата додајте ги пилешките крилца и батаци сосе кожата и пржете ги околу три и пол минути или додека не поруменат, повремено превртувајќи ги. Кога путерот ќе потемни, време е да го префрлите пилешкото во чинија, а маслото и путерот што останале во тавата, истурете ги.
- После ова имате вкусни „лепливи“ парчиња на дното од тавата, кои подоцна ќе ви дадат прекрасен вкус на карамела - објаснува Џејми.
Вратете го пилешкото во тавата и додајте уште 50 грама путер и повторете го процесот, вртете го пилешкото уште три и пол минути или додека путерот повторно не стане темно кафеав. Додадете го белото месо и уште 50 гр путер. Додајте чешне лук додека не порумени, и сето тоа повремено превртувајте го. Земете кромид, излупете го и преполовете го, а потоа додајте го во тавата. Стебленцата анасон ситно исечкајте ги се до главицата, а потоа исечкајте листови, преполовете ја главицата и додајте ја во тавата. „Лепливите делови“ од дното на тавата соберете ги на купче, направете длабнатина и дадајте ги останатите 50 г путер во средината.
Додајте крупни парчиња лимонова кора во путерот, а потоа и голема шака листови жалфија и стапче цимет. Пржете сè заедно неколку минути или додека зеленчукот не омекне, повремено мешајќи ја содржината во тавата.
- Сега доаѓа магичниот дел за зачувување на сочноста на пилешкото! Истурете околу еден литар млеко, бидејќи половина од пилешкото треба да биде потопено, и извадете ги „лепливите“ делови од тавата пред да исцедите сок од лимон. Кората од лимонот ќе го раздвои млекото, создавајќи апсолутно фантастичен сок – истакнал Оливер, а за тоа пишувал Мирор.
Потоа намалете ја температурата, покријте ја тавата со хартија за печење и динстајте го вкусното пилешко 50-тина минути. Во последните 20 минути пробајте го и проверете го зачинот и извадете го стапчето цимет. За да послужите вкусно сочно пилешко месо, одделете го месото од коските и поделете го во чинии. Прелијте со сосот и уживајте. Исто така, Џејми предлага доколку сте во можност, пилешкото да го печете на скара.