Потребни состојки: 200 гр. свинско филе, 200 гр.печурки, ½ главица кромид, 1 чешне лук, малку маслиново масло, малку путер, малку бело вино, малку фонт од зеленчук, неколку суви смокви, сол и бибер по вкус.
Постапка:
Месото се сече на парчиња и се зачинува со сол.
Парчињата месо се печат од едната страна и се зачинуваат со малку бибер.
Потоа се печат од другата страна и се оставаат да отстојат премачкани со путер.
За тоа време се подготвува сосот.
Печурките и кромидот ситно се сечкаат и се пропржуваат во тава со загреано маслиново масло.
По неколку минути состојките се зачинуваат со сол и бибер и се додава лукче и малку путер.
Се додава малку бело вино и откако ќе испари, се додава фонт од зеленчук.
Месото се прелева со сосот и се декорира со неколку суви смокви.