Традицијата на пиење чај не е поврзана само со Кина и Велика Британија, чајот после водата е вториот најконсумиран напиток во светот. Чајот има бројни придобивки, а доколку го консумирате секојдневно, првите промени ќе ги забележите по една недела.
Подобрување на здравјето на срцето и крвниот притисок
Една од најважните придобивки од редовното консумирање чај е подобрување на здравјето на кардиоваскуларниот систем. Според студиите, чајот, особено зелениот и црниот, е богат со флаван-3-оли, природни соединенија кои помагаат во регулирањето на крвниот притисок. Две шолји чај дневно може значително да го намалат крвниот притисок и ризикот од срцеви заболувања.
Намалување на ризикот од одредени видови на рак
Редовното пиење чај може да обезбеди заштита од одредени видови канцер, особено од карцином на усната шуплина. Полифенолите присутни во чајот делуваат како моќни антиоксиданси кои можат да ги неутрализираат слободните радикали, спречувајќи оштетување на клетките и инхибирање на растот на канцерогените клетки.
Подобрување на вниманието и концентрацијата
Зелениот чај содржи аминокиселина Л-теанин, која заедно со кофеинот може да го подобри вниманието и концентрацијата. За разлика од кафето, ефектот е поблаг и подолготраен, што овозможува да се постигне состојба на будност без чувство на вознемиреност или нервоза.
Зајакнување на имунолошкиот систем
Полифенолите присутни во зелениот и црниот чај помагаат во зајакнувањето на имунолошкиот систем. Редовното пиење чај може да ја зголеми отпорноста на организмот на инфекции и да му помогне на телото да се бори против воспалителните процеси.
Намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања
Пиењето две или повеќе шолји црн чај дневно може значително да го намали ризикот од смрт поради кардиоваскуларни болести, мозочен удар или исхемиски болести на срцето.
Оваа заштитна улога на чајот е поврзана со неговата способност да ја подобри циркулацијата и да го намали воспалението во телото.
Потенцијални несакани ефекти од пиењето чај
Иако чајот дава бројни здравствени придобивки, тој има и несакани влијанија.
Промена на бојата на забите: Црниот чај може да предизвика промена на бојата на забите поради високата содржина на танини. Додавањето малку млеко во чајот може да го намали овој ефект.
Проблеми со спиењето: Ако сте осетливи на кофеин, чаевите со висока содржина на кофеин може да го попречат квалитетот на спиењето. Во овој случај, се препорачува пиење на билни чаеви кои не содржат кофеин.
Апсорпција на железо: Танините и оксалатите во чајот можат да ја намалат апсорпцијата на железо од храната. Ако имате ниско ниво на железо, пијте чај помеѓу оброците наместо за време на оброците.
Чајот е одлично средство за смирување, но и зајакнување на целиот организам. Сепак, не треба да претерувате со него, пренесува eatingwell.com.