Од појадок до вечера, преку сендвичи до бифе за прием, Париз 2024 ќе се стреми да ги задоволи потребите на спортистите, волонтерите, гледачите и медиумите, се наведува на веб-страницата на Олимписките игри.
Во земјата на гастрономијата и имајќи ги предвид главните климатски и еколошки предизвици во денешниот свет, тоа е оперативен, културен и еколошки предизвик за кој сите играчи вклучени во Олимписките игри се подготвуваат да го прифатат.
Организаторите на Игрите имаат намера да ги искористат Игрите како можност да истакнат како креативна и одржлива храна може да се произведе за голем меѓународен настан, како што е нагласено во „Визија за храна“.
Предизвикот е првенствено оперативен: ефикасно и оптимално задоволување на потребите на секого и овозможување да се хранат добро и одговорно.
Франција има богат и посветен екосистем за храна: фармери, готвачи, занаетчии, сопственици на ресторани, угостители, нутриционисти, здруженија и сите се желни Игрите да им овозможат да го истакнат најдоброто што Франција може да го понуди.
Затоа организаторите на Олимпијадата сакаа да ги консултираат, не само да ја испитаат нивната визија и очекувања за овие игри, туку и да ја слушнат нивната стручност за да дефинираат амбициозни, но и остварливи цели.
Во подготовката учествуваат 120 организации и 200 спортисти.
Париз 2024 ги подигна еколошките и социјалните амбиции со цели структурирани околу шест клучни обврски.
Овие шест обврски потоа се поделени на 60 под-обврски за секој вид производ или услуга, вклучувајќи: 100 отсто француско и одржливо месо, француски млечни производи, 100 отсто одржливи риболовни производи, 100 отсто јајца од Франција.
Спортистите првенствено ќе се хранат во Олимпиското село, кое ќе стане најголемиот ресторан во светот, нудејќи различни кујни за задоволување на нутритивните потреби и културните навики на 15.000 спортисти од 208 територии и земји.
Волонтерите ќе служат обилни оброци, главно направени со локални и сезонски производи.
Гледачите ќе можат да пробаат различни сендвичи во Париз, Марсеј и Лион, дизајнирани од готвачи кои користат производи од француските региони.
Заеднички именител на сите нив е здрава, гурманска и креативна храна, со повеќе растителни и локални опции по пристапни цени.