Потребни состојки: 1,5 кг. свинско мелено месо, 1-2 парчиња свеж јунешки колбас со праз, малку мешан бибер во зрно, малку коријандер, малку морска сол, 1 јаболко, 5-6 кајсии, 50-100 гр.фстаци, 20-тина листови блитва, малку масло, неколку парчиња тиква, малку свежа мајчина душичка, малку мента и малку свеж рузмарин.
Постапка:
Меленото месо се зачинува со: коријандер, бибер и морска сол по вкус.
Месото со зачините треба добро да се измеша.
Потоа се додаваат: 30 гр. рендано јаболко, неколку исечкани кајсии и 50-100 гр. сечкани фстаци.
Состојките треба добро да се промешаат.
Потоа се додаваат ситно сечкани свежа мајчина душичка и свеж рузмарин.
Се додава малку масло и сите состојки се промешуваат.
Алуминиумската фолија се премачкува со масло и се поросува со сол.
Врз неа се редат листови од блитва, а врз нив рамномерно се распоредува меленото месо.
Во средина се става јунешкиот колбас и се покрива со мелено месо.
Со помош на алуминиумска фолија се формира ролат.
Ролатот се става во плех премачкан со масло.
Околу ролатот се редат неколку парчиња тиква и листови од мента.
Тиквата се полева со малку вода и се поросува со шеќер.
Се пече во загреана рерна околу 40 минути на 200 степени.