Потребни состојки: 500 гр. грав, 1 модар патлиџан, 2 главици кромид, 1 страк праз, малку масло, 2 лажички црвен пипер, сол, куркума, зачин од сув зеленчук, бибер и оригано по вкус.
Постапка:
Гравот зачинет со малку сол претходно се вари.
Во тава со загреано масло се пропржува сечкан кромид и праз.
Се зачинува со малку: куркума, зачин од сув зеленчук, оригано и бибер по вкус.
Во сварениот грав се додава малку од пропржениот кромид и праз.
Потоа се додава 2 лажички црвен пипер и се вари уште неколку минути.
За тоа време модриот патлиџан се сече на половина и со нож се отстранува неговата внатрешност.
Се полни со смесата од пропржен кромид и праз.
Потоа се става во тава со сварениот грав.
Се пече во загреана рерна околу 15 минути на 200 степени