Потребни состојки: 1 пастрмка, 1 главица кромид, 1 компир, 50 гр. тиквичка, 50 гр. модар патлиџан, 2 моркова, 1 пиперка, 4 шери доматчиња, 4 чешни лук, 5 маслинки, 150 мл. минерална вода, малку маслиново масло, малку бело вино, неколку ловорови листа, медитеранска мешавина, сол и црн бибер по вкус.
Постапка:
На дното на земјената тава се става хартија за печење.
Компирот се сечка на помали коцки и се става во тавата.
Кромидот се сечка на поголеми парчиња и се става во тавата
Тиквичката и модриот патлиџан се сечкаат на коцки и се ставаат во тавата.
Морковот и пиперката се сечкаат на поголеми парчиња и се ставаат во тавата.
Шери доматчињата, лукчињата и маслинките се ставаат цели во земјената тава.
Одозгора се ставаат неколку ловорови листа и се зачинува со сол, црн бибер и медитеранска мешавина од: босилок, рузмарин и мајчина душичка.
Состојките се полеваат со: малку маслиново масло, малку бело вино и 150 мл. минерална вода.
Пастрмката се сече на 4 дела и се става во тавата.
Се зачинува со сол и црн бибер и се полева со маслиново масло.
Тавата се покрива со капак и се пече во загреана рерна на 220 степени околу 45 минути.