„Поради промените што ги носат, неопходно е позначајно да се проценат долгорочните ефекти на ГМ културите врз здравјето на луѓето, биодиверзитетот, уништувањето на шумите...“, е заклучокот од истражувањето на научниците од Универзитетот во Торонто и Мисисага.
Новата студија, објавена во списанието Science, ги проучувала најчестите генетски модификации на четири видови култури - соја, пченка, памук и канола, објави Универзитетот, а пренесува EurekAlert!
Иако ГМ културите даваат повеќе плодови и носат поголем профит, тоа може да доведе до промени во земјоделските традиции и на тој начин да влијае на животната средина. На пример, земјоделците може да ја зголемат употребата на пестициди кога културите ќе станат отпорни на хербициди или штетници.
- Зголемувањето на продуктивноста на земјиштето преку повисоки приноси може да го направи земјоделското земјиште генерално попрофитабилно, што може да ја поттикне земјоделската експанзија. Меѓутоа, зголемената понуда потоа може да ги намали цените на културите, што ја намалува преобразбата на земјиштето во земјоделско земјиште на друго место. Овие промени имаат потенцијал да предизвикаат уништување на шумите, загадување, да ја зголемат емисијата на стакленички гасови и да влијаат на човековото здравје и биодиверзитетот - изјави Едвардо Соуза-Родригез, вонреден професор на Катедрата за економија на Универзитетот во Торонто и Мисисага.
- Иако постигнавме напредок во разбирањето на влијанието на ГМ културите врз нашата животна средина, има многу што се уште е непознато и мора да се проучи за да се поддржат земјоделските практики кои се подобри за животната средина - додаде Суза-Родригез.
Студијата заклучува дека се потребни повеќе истражувања за да се разберат долгорочните ефекти на ГМ културите. Собирањето подетални податоци за животната средина, особено за дивиот свет, подобро ќе го измери нивното влијание и ќе ги поддржи земјоделските практики кои промовираат одржливо земјоделство, се вели во соопштението.