Со студијата , објавена во стручното списание International Journal of Cancer, научниците сакале да ја откријат поврзаноста меѓу конзумирањето црвено месо и појавата на рак на дојката на 42 012 жени во САД. Развојот на состојбата бил следен во просек 7,6 години, а учесници во испитувањето биле жени на возраст од 35 до 74 години кои имале барем еден случај на рак на дојка во семејството. За време на споменатиот период, биле дијагностицирани 1536 инвазивни карциноми на дојка.
Тим научници предводени од епидемиолог од универзитетот Колумбија, Џејми Ј Ло, откриле дека жените кои консумираат повеќе црвено месо, повеќе од една четвртина килограм или повеќе на ден, се изложени на 23 проценти поголем ризик од развој на инвазивен карцином на дојка во споредба со жените кои не консумираат црвено месо. Во исто време, месото од живина имало 15 проценти помал ризик за развој на рак на дојка во споредба со жените кои јаделе помали количини.
Поточно, студијата утврдила дека ризикот од карцином на дојка е многу помал кај жените кои го заменуваат месото со живина како пилешко, мисиркино, од патка, гускино месо за разлика од оние кои јаделе црвено месо - говедско, телешко, свинско, јагнешко и месо од дивеч.
Набљудуваниот однос не се сменил дури и кога истражувачите пресметале дополнителни фактори што може да влијаат на резултатите, како што се семејна историја на карцином на дојка, дебелина на женските субјекти, фреквенција на физичка активност, метод на подготовка на месо и консумација на алкохол.