Наградени најдобрите цртежи на темата „Маркови Кули – предизвик за сите нас"

Вкупно 123 цртежи на учениците од прилепските основни и средни училишта беа претставени на изложбата во фоајето на Центарот за култура „Марко Цепенков" на тема „Маркови Кули – предизвик за сите нас". 

Цртежите се резултат на конкурсот што го распиша прилепската локална самоуправа, дел од проектот „Маркови Кули – заштита и делување" во рамките на Програмата за подобрување на управувањето со заштитените подрачја, финансирана од ЕУ, а спроведена од УНДП.

За најдобри со мотивот на Марковите кули беа прогласени цртежите на Илина Смугреска  од гимназијата „Мирче Ацев", која го освои првото место, ликовната творба на нејзиниот соученик од гимназијата, Матеј Зарески го освои второто, а цртежот на Лејла Јаховиќ од основното училиште „Пере Точев" од Дупјачани според четиричлената комисија го освои третото место.

Конкурсот, кој на 15 март оваа година го објави прилепската локална самоуправа имаше за цел да ги мотивира и активно да ги вклучи младите како дел од локалната заедница.

Според Бранко Ристески, директор на Инстиутот за старословенска култура, изложбата претставува почеток на заокружување на завршната фаза на вреднување на овој проект кој е финансиран од ЕУ, а го спроведува УНДП.

-Овој проект има цел да ја подобри методологијата за управување со заштитените подрачја во кој издвоено место има локалитетот Маркови Кули. Ова е почеток на завршната фаза за изработка на план за управување со Марковите Кули , по што би следела постапка за ревалоризација на просторната целина како мешовито добро со природни и културни вредности, на што би се надоврзала завршната, оперативна фаза со активности околу осветлувањето на Марковите Кули, санирање на пристапниот пат,  поставување информативни табли и видиковци. Партиципацијата на младите во оваа фаза е особено значајна бидејќи се добиваат почетни идеи и визуелизација на еден простор кој тие непосредно го доживуваат за разлика од нас возрасните. Секако дека избраното решение допонително ќе се обработува за да се добие графичко решение, истакна Бранислав Ристески, директор на Институтот за старословенска култура.

На изложбата беа доделени благодарници и книги на сите учесници како и благодарница за поддршка на асоцијацијата „Ластовица" и  градинката „Наша Иднина" која ја збогати оваа поставка со 67 цртежи од најмладите. Исто така награди беа обезбедени и за првонаградениот gopro  камера и bluetooth звучници за второто и третото место.

Следен  чекор  во спроведувањето на проектот „Маркови Кули – заштита и делување"  ќе биде поставувањето видео-мониторинг и осветлувањето на дел од локалитетот, согласно нормите за заштите за да не се влијае инвазивно и да се нарушува биодиверзитетот на локалитетот. Ќе се постават инфо –точка на потегот  „Кај слонот" за потребите на посетителите и туристите, а ќе се реконструира и дел од  постојниот пат за да се спречи ерозија./MИА 

Утре почнува самитот на ЕУ: Гаранција за преговори или студен туш ?

Македонија и дефинитивно летово останува без датум за преговори, битката сега е да се осигура дека би го добила есенва.

По вчерашните заклучоци на Советот на министрите во кои се предлага ЕУ да се наврати на прашањето најдоцна до октомври, конечниот збор ќе го имаат лидерите на земјите членки на самитот утре и заутре.. Во Брисел е Александар Видиновски.

ВМРО-ДПМНЕ: Граѓаните нема да добијат по 30.000 денари поврат на ДДВ на крај на годината

Граѓаните ниту виделе, ниту ќе видат аир од Зоран Заев и најнеспособната влада, се наведува во реакцијата на ВМРО- ДПМНЕ.

Животот дојде само за врхушката околу него, а бројот на луѓе кои живеат под прагот на сиромаштија постојано се зголемува. Затоа главна цел на младите не е да собираат фискални, туку да соберат пари за да купат карта за заминување од Македонија.

Проектот на владата е уште една шарена лага од која што граѓаните нема да имаат вистинска корист. Единствено манипулаторот Заев се обидува со пари од народот да добие политички поени. Доколку навистина се грижеше за буџетот на граѓаните, Заев ќе ја намалеше акцизата која што ја покачи, ќе го зголемеше обемот на производи со повластена стапка на ДДВ од 5% или ќе ја намалеше стапката на ДДВ од 18%, а пред се ќе престанеше да ги краде парите преку наместени тендери.

Вака останува впечатокот дека станува збор за квазипроект кој ќе направи поголема штета, отколку корист. Се компликува целиот апарат, се воведуваат софтвери и апликации, а се очекува оние кои се најзагрозени, сиромашните пензионерите и другите ранливи категории, со смартфони да ги сликаат фискалните сметки.

Економска логика за овој проект нема. Истиот дополнително ќе го загрози полнењето на буџетот и потоа ќе има контраефект врз исплатата на платите и придонесите на администрацијата и пензионерите.

Граѓаните нема да добијат по 30.000 денари поврат на ДДВ на крај на годината. За да добијат толкав поврат треба да исплатат во текот на годината ДДВ во висина од над 200 000 денари, односно да купат стоки во вредност од околу 25 000 евра од кои само помалиот дел би биле со повластена стапка на ДДВ од 5% како што е хратана и средствата за хигиена. Дури и со две просечни плати од по 1000 евра, едно семејство не може да си дозволи толкав трошок, така што провидни се лагите на Зоран Заев.

Квазипроектот ќе предизвика проблеми, а откако тоа ќе се обелодени инволвираните треба да понесат одговорност.

Во Владата разгледан Законот за управување со движење на предметите во судовите

Советот за имплементација на стратегијата за реформи во правосудството (2017-2022) го разгледа и Законот за управување со движење на предметите во судовите.

На денеска одржаната  12. седница на Советот за имплементација на стратегијата за реформи во правосудството (2017-2022) беше презентиран Законот за управување со движење на предметите во судовите.

Претставник на  Министерството за правда, ги запозна членовите на Советот за имплементација на стратегијата за реформи во правосудството со одредбите во законот, кој има за цел да го спречи застојот и натамошното трупање на судски предмети.

На оваа седница на Советот за имплементација на стратегијата за реформи во правосудството членовите го разгледаа и Законот за академија за судии и јавни обвинители. Министерката за правда, Рената Десковска им се заблагодари на членовите на Советот за констатираните забелешки и за понудените предлози за измени и дополнувања во насока на финализација на текстот на законот, се наведува во соопштението од Владата. 

притисни ентер