Ангеловска на Фреја форумот: Дигиталните алатки се сè уште занемарени како клуч за подобрување на демократијата

Дигиталните алатки сѐ уште се занемарени како клуч за подобро раководењето со државите и за подобрување на демократијата. 

Дигитализацијата може да помогне во адресирањето на глобални проблеми меѓу кои и најгорливиот - одржливиот развој. Новите технологии се и клуч за премостување на родовиот јаз. Обраќајќи се на отворањето на интернационалниот 13. Фреја форум што оваа година се одржува во Скопје, министерката за финансии Нина Ангеловска рече дека пред нас е откривање и користење на потенцијалот на технологиите за адресирање крупни општествени проблеми. 

-Човештвото се соочува со сиромаштија и глад, раселување како последица на климатските промени и конфликтите, додека, од друга страна има брз развој на вештачка интелигенција. Ова значи дека треба повеќе да работиме нa изнаоѓање одговарачки решенија за проблемите со кои се соочуваме - посочи Ангеловска. 

Дигиталните алатки можат да се користат за да се подобрат услугите на Владите. Со едноставни анализи базирани на дигитални алатки можеме да видиме, на пример, кој и каде најмногу користи Интернет, како показател за развојот на одредени региони. 

- На пример во Чикаго, вградени дигитални следачи во велосипедите им покажуваат на градските власти кои патишта треба да ги реконструираат. Дигиталните алатки се ресурс на денешницата исто како што во првата индустриска револуција била парната машина, исто како што беше самиот Интернет - рече Ангеловска.  

И за Владата едно од важните прашања е користењето на дигиталните технологии за подобрување на квалитетот на јавните услуги. Министерката Ангеловска рече дека со Светска банка, на годишната средба во Вашингтон, е договорена натамошна соработка за дигитализирање на уште поголем број услуги, што ќе има директен импакт врз доброто управување, но и врз економскиот раст. Овој месец, Министерството за информатичко општество и администрација ќе ја објави листата на електронски услуги со кои ќе бидат поедноставени услугите до граѓаните.

-Моите заложби се насочени кон вбризгување на дигиталните технологии во секоја сфера бидејќи верувам дека иднината за Северна Македонија лежи во смарт и дигитално општество. Министерството за финансии ќе се заложи за поголема примена на дигиталните технологии во делот на адресирање на сивата економија и даночните политики, следењето на имплементацијата на капиталните инвестиции и буџетската транспарентност - укажа министерката за финансии Ангеловска.

Фреја форумот од 1995 година  работи на градење капацитети, демократија и еднакви можности преку развој на непрофитни организации во Западен Балкан, Турција, Шведска и земјите од ЕУ, соопшти Министерството за финансии.

Села: Функционери на ДУИ поседуваат имот во соседна Албанија

Лидерот на Алијансата на Албанците, Зијадин Села, обелодени дека функционери на ДУИ поседуваат имот во соседна Албанија, поточно во градот Драч кој се наоѓа покрај јадранското крајбрежје.

-Овие имоти се стекнати на сомнителни начини и албанската држава треба да ги истражи овие наводи – рече Села во интервју за „Пресинг ТВ“.

Според него, ДУИ се покажало како полоша опција за Албанците и во споредба со ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ.

-Иако Заев не успеа да ги реализира своите ветувања, тој беше подобар од Груевски во некои политики, но ние уште ги бараме нашите права. Албанците ме прашуваат кои се полоши, СДСМ или ВМРО, јас им велам дека полоша од нив е ДУИ – изјави Села.

Тој порача дека крајно време е ДУИ да замине во опозиција.

Еднодневна обука за сајбер безбедност за ученици, наставен кадар и родители

Еднодневна обука за сајбер безбедност за ученици, наставен кадар и родители, денеска се одржа во Скопје.

 Обуката е во организација на министерството за информатичко општество и администрација и министерството за образование и наука, мисијата на ОБСЕ во Скопје и фондацијата Метаморфозис.

Стипендии за 315 ученици Роми запишани во прво одделение

Вкупно 315 ученици Роми запишани во прво одделение во учебната 2019/20 година ќе бидат стипендирани во рамки на проектот „Редовно на часови: акција за вклучување на Ромите во основното образование".

Конкурсот е финансиран од Европската унија, а го спроведуваат Фондацијата Отворено општество – Македонија во соработка со здружението Центар за образовна поддршка Дендо вас и фондацијата за образовни и културни иницијативи Чекор по чекор. Целта е да се обезбедат стипендии за вклучување на што поголем број деца Роми во основното образование кои редовно ќе посетуваат настава.

Конкурсот се однесува за период од една учебна година, а стипендијата од 400 евра годишно е наменета за покривање на трошоците за школување, храна, облека, училишен прибор и материјали, спортска и друга опрема за учениците.

Ќе можат да се пријават ученици Роми запишани во прво одделение во учебната 2019/2020 година, чии семејства се приматели на гарантирана минимална помош, но кои не се корисници на друга стипендија обезбедена со финансиски средства од Европската Унија. Притоа, семејствата нема да го изгубат правото на гарантирана минимална помош.

Редовните ученици, како и оние кои успешно ќе поминат во следното одделение, ќе можат да ја задржат стипендијата за тековната година и потенцијално да ја обноват за следните две учебни години.

Крајниот рок за пријавување е 10 декември, а повеќе информации за конкурсот може да се најдат на веб-страницата на Фондација Отворено општество – Македонија, потоа во просториите на Фондацијата Отворено општество, телефонски на бројот  02/2477107 или преку електронска пошта redovnonacasovi@fosm.mk. 

притисни ентер