МТСП: Граѓаните да пријават ако забележат бездомно лице

 Доколку граѓаните забележат бездомно лице да го пријават на дежурните телефонски броеви за да биде сместено во некои од прифатните пунктови што се во функција од почетокот на зимскиот период.

 За  лицето да биде заштитено од естремно ниските температури, апелираат од Министерството за труд и социјална политика.

-Пријавувањето може да се прави  на следните телефонски броеви: Скопје: 071 733 171, 071 411 908, 071 261 778; Битола: 070 791 770; 071/397-272; 071/397-875; Струмица: 070 381 660; Струга: 070 317 612 / 046 781 733. По пријавата на овие телефонски броеви мобилните тимови од Центрите за социјална работа и на Црвениот крст излегуваат на терен и ги згрижуваат бездомниците во неколку пунктови во Скопје и низ Македонија каде што добиваат чиста облека, топол оброк, греење и лекарска помош. На лицата кои одбиваат да се сместат во некој од пунктовите им се дистрибуира вреќа за спиење, ќебе, облека, храна, информираат од Министерството за труд и социјална политика.

Од Министерството потсетуваат дека во соработка со Црвен крст во Скопје од пред еден месец го ставиле во функција интервентниот центар за бездомници „Момин поток" каде што има 32 легла. Во периодот од 16 декември лани до 9 јануари годинава реализирани биле 226 преспивања.

Покрај овој интервентен центар во функција се уште три регионални прифатни центри во Битола, Струмица и Струга. Исто така, МТСП ги задолжило сите Центри за социјални работи низ Македонија на своите веб страници да објават дежурни телефонски броеви за пријавување на  бездомниците и другите семејства без соодветни услови за живеење.

За лицата и за семејствата кои од најразлични причини се доведени во состојба да немаат дом, како една од формите за вонинституционална социјална заштита на бездомни лица, велат од МТСП, воспоставен е Центар за бездомни лица Чичино село кој функционира согласно Законот за социјална заштита.

-Со цел да ги заштити од ниските температури семејствата со деца кои живет во импровизирани живеалишта под Кале, Министерството за труд и социјална политика уште во текот на ноември минатата година обезбеди сместување за дел од нив. Околу 15 семејства се преселија во привремената монтажна населба во Визбегово, а дел  85 лица, од кои 49 се деца се сместени во во установата „Ранка Милановиќ" се додава во соопштението од МТСП.

Вакви активности биле преземени и во текот на зимата 2017/2018, кога околу 120 лица биле сместени во објекти на установа за социјална заштита, со тоа што биле вклучени во пилот Програма за поддржано живеење. 

Ќе се уредува нова плажа на Дојранското Езеро во Сретеново

 Во пресрет на летната туристичка сезона која на Дојранското Езеро најголем интензитет достигнува кон крајот на јули и почетокот на август, ќе се уредува нова плажа на езерското крајбрежје во Сретеново, Стар Дојран.

Од Општина Дојран потврдија дека плажата ќе биде долга 200 метри и ќе биде посипана со слој автохтон песок од 30 сантиметри. Покрај ова, плажата ќе добие заштита од потпорен ѕид од армиран бетон со дебелина од 30 сантиметри.

По изградбата, плажата во Сретеново ќе биде целосно партерно и хортикултурно уредена за да ги пречека туристите.

Слична плажа минатата година беше изградена во близина на границата со Грција, во атарот на селото Николич. Моментно долж Дојранското крајбрежје до граничниот премин Дојран, во употреба, заедно со приватните, има десеттина плажи уредени за потребите на гостите кои од година во година доаѓаат во се поголем број. 

Никола Димитров за „Ле Монд":Македонија сe движи „дефинитивно и неповратно кон иднината"

 Министерот за надворешни работи Никола Димитров, во трибина објавена во париски „Ле Монд" објаснува зошто нашата земја се согласи да го промени своето име.

Сега, тој ја повикува ЕУ да преговара за пристапувањето на оваа „мала мирна држава на Балканот", јави дописникот на МИА.

– Решивме да не бидеме робови на историјата. Во согласност со Грција, мојата држава се согласи да додаде географско појаснување на своето име и да се нарекува „Република Севеана Македонија", пишува Димитров.

Да бидеме совршено јасни, додава, ние никогаш не сме помислиле дека Република Македонија, мала, мирна балканска држава, која мирно и достојно излезе од пеколот на војната во поранешна Југославија, може да претставува закана за некој или дека нејзинито име подразбира територијални или други барања против нашите грчки пријатели.

– Меѓутоа, реалноста ни покажува дека Грција поинаку го толкува нашето име. Поминавме четврт-вековни дебати, обидувајќи се да ја убедиме другата страна, да се расправаме за терминот „Македонија”. Во меѓувреме, возовите минуваат. Од добар ученик на Балканот, Македонија остана на маргините на интегративните процеси, објаснува шефот на македонската дипломатија.

Според него, единствениот излез од овој маѓепсан круг, вели, е дефинитивно и неповратно да се свртиме кон иднината.

– Единствената битка што треба да се води е за сегашните и идните генерации. Нивното право да живеат во својата земја, со еднакви можности со оние на другите Европејци, без да мора да одат да бараат среќа на друго место. Ова е единствената мисла што ја имавме на ум кога решивме да влеземе во преговори со Грција за да го решиме нашиот спор, категоричен е Димитров.

Тој признава дека не било лесно, ниту за нас, ниту за нашите грчки пријатели. Опасноста на која се изложиле политички лидери, според Димитров, не е ништо, како што вели, во споредба со бездната на очајот во кој се наоѓа целата нација.

На прашањето дали имавме друг избор, тој одговара дека секогаш постои друг избор.

– Можеме да пропуштиме еден или повеќе изборни циклуси и да го пропуштиме возот, па дури и последниот воз, за ​​Европа и продолжиме да се жалиме и да ги обвинуваме нашите соседи за нашата лоша судбина, да ја обвиниме Европа за недостатокот на принципи, да обвинуваме за незаинтересираноста на светот. Ние би можеле без ризик да останеме на врвот на дрвото и да се храниме горки плодови од страв и недоверба, би можеле да бидеме задоволни со традиционалниот квази-патриотизам, вели Димитров.

Понатаму тој истакнува дека ние сме решени да бидеме патриоти на современ, европски и визионерски начин.

– Да ја задржиме нашата душа, толку тесно поврзана со нашето право да се дефинираме себеси како Македонци, право потврдено со овој договор. Нашата душа е дефинирана и од нашиот јазик, македонскиот, јужнословенски јазик. Да не ги жртвуваме овие работи на олтарот на историјата, вели министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија.

Според Димитров, договорот со Грција иако бара многу, сепак со него  можеме да живееме со достоинство.

– Со овој договор, ги чуваме и ги потврдуваме вредностите кои се свети за секоја нација: нашиот идентитет и се што е поврзано со тоа. Во исто време, правиме разлика меѓу нашата перцепција и грчката перцепција за Македонија, во надеж дека и двете ќе продолжат да живеат во препознавање, разбирање и хармонија, појаснува тој.

Последно, но не и најмалку важно, според Димитров, е тоа што со него го отвораме патот за целосна интеграција на земјата во Европската унија (ЕУ) и во НАТО.

– Еве конечно, добри вести кои доаѓаат од Балканот. Во време кога бранот на популизам и евроскептицизам станува сè пошироко распространет низ целиот свет, оваа надеж не смее да се изгуби во поплавите на лошите вести што го погодуваат целиот свет, предупредува Димитров.

Тој притоа својата трибина во париски „Монд" ја завршува со заклучокот дека ЕУ е таа која сега е на потег да ја покаже истата храброст.

– Сега чекаме Европа да признае дека некој на Балканот покажува лидерство и храброст, со нетрпение и желба да учествува со другите земји-членки во градењето на Европа. Сега е на Европа да ја покажеме истата храброст. Таа мора да ни подаде рака и да и даде шанса на мојата земја со носење на одлука за отворање на преговорите. Ништо повеќе, ништо помалку. Ние тоа го заслуживме, истакнува министерот Никола Димитров. /МИА.

Општина Аеродром: Ќе биде преиспитан договорот со приватната маркетинг агенција

Иницијалната потреба за зајакнување на капацитетите за информирање и едукација на граѓаните ќе биде преиспитана исклучиво врз точно одредување на јавниот интерес и критериумите за одговорни јавни комуникации.

Општина Аеродром ја известува јавноста дека врз основа на јавниот интерес, како и принципите според кои се води за одговорно и транспарентно работење, кое подразбира рационалност и економичност, сукцесивниот Договор со приватната маркетинг-агенција ќе биде преиспитан.

Иницијалната потреба за зајакнување на капацитетите за информирање и едукација на граѓаните ќе биде преиспитана исклучиво врз точно одредување на јавниот интерес и критериумите за одговорни јавни комуникации.

Тоа значи одговорно трошење на парите на граѓаните, економичност и рационалност, интегритет во јавните комуникации преку отворено, транспарентно, објективно и релевантно комуницирање со граѓаните.

Граѓаните ќе бидат известени за одлуката и за натамошното постапување.

Општина Аеродром

притисни ентер