Имено, Карачајско езеро официјално е прогласено за најзагаденото место на планетата и за само еден час престој во близина на тоа езеро можете да примите смртоносна доза на радијација. Причина за огромните количини на зрачењето се наоѓа во нуклеарниот погон во близина кој со работа прекинал на 29 септември 1957 година по несреќата во која закажал систем за ладење.
Во текот на 40 - тите години од минатиот век, во близина на езерото се сместила тајна руска фабрика за изработка на нуклеарно оружје и плутониум. Во прашање била советскиот проект за атомски бомби. 

Датум на објава: понеделник, 16 април 2018 во 13:46
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар