Неговото откритие ги зачуди научниците, а ајкулата стана една од најдолговечните врсти на животни во светот.

За овој вид на ајкули се знае многу малку. Долга е околу 1.5 метри, има змијовидно тело, додатни жабри и дури 300 заби, подредени во три реда.

Според истражувачите, морското суштество е уловено на длабочина од 700 метри.

Frilled shark captured in Portugal, Frilled shark captured in Portugal photo, Frilled shark captured in Portugal video

Сепак, ова не е прв пат луѓето да е сретнат со оваа праисториска врста. Минатата година еден примерок беше уловен и во Русија.

Нивниот контакт со луѓето е многу редок бидејќи се движат само на големи длабочини.

Праисториската ајкула се храни со лигни, риба и други видови на ајкули.

Датум на објава: недела, 12 ноември 2017 во 11:53
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар