Иако денот на сеќавањето на Ататурк не е државен празник, се одбележува со минута молчење.

Мустафа Кемал е роден во 1881 година. Ататурк беше лидер на турското национално движење во турската војна за независност. Тој ја основа Република Турција во 1923 година и стана прв претседател. Обемните реформи на Ататурк помогнаа да се претвори Турција во модерна и секуларна држава.

Мустафа Кемал Ататурк е роден во Солун . Во 1896 година се запишува во средното воено  училиште и живее  во Битола, а потоа образованието го продолжува во Истанбул.  

 

Датум на објава: петок, 10 ноември 2017 во 10:39
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар