Според анализата пораст на тежината од 2010 до 2016 година дебелината кај машките деца се зголемила од 37,9 на 39,4%, а кај девојчињата од 31,5 на 32,9%. Фактори кои придонесуваат за  зголемена телесна тежина се слабата физичка активност и лошата исхрана.

Проблем со дебелината има и кај тинејџерите. Така  62,7% од машкиот пол и 48,4% од женскиот пол над 18 години имаат зголемена телесна тежина,  а  дебели се  речиси 20 % мажи и 17% жени. Дебелината се смета дека е  меѓу најзначајните ризик фактори за кардиоваскуларни болести и дијабетес.

Датум на објава: четврток, 12 октомври 2017 во 09:04
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар