Според Слободан Трајковски од Здружението „Вело Европа“ денеска во манастирот „Свети Илија“ во Мелница пристигнуаат околу 300 учесници.

- Имаме учесници од цела Македонија. Веќе по 6-ти пат се одржува Фестивалот. За да поттикнеме уште повеќе љубопитност да се доживее Мариово, освен велосипедските тури и планинарењето, годинава за прв пат од Спелеолошкиот клуб „Златоврв“ од Прилеп спелеолозите водат ентузијасти од цела Македонија да им ја покажат и да ја доживеат мелничката Пештера, рече Трајкоски кај кампот поставен околу манастирот „Свети Илија“ кај Мелница, Мариово.

Денеска две групи со 20-ина ентузијасти ја посетија Мелничката пештера. Според Марјан Темовски од СК „Златоврв“ Мелничката пештера 1 е најголема хоризонтална пештера во регионот.

- Мелничката пештера ја откривме пред десеттина години и се уште се истражува. Долга е околу 700 метри. не може прецизно да се каже од кога датира, но е многу стара. Постара е од блиската пештера во Мариово која веќе е датирана од пред еден и пол милиони години. Необична е за другите пештери во карстните мариовски карпи. Таа е термална, нема класични сталактити и сталагнити, освен на влезот и се наоѓа на надморска височина од околу 850 метри. Ваквите термални пештери се ретки. На мало место се формирани неколку пештери од термални води. Има карактеристична морфологија, украсите се посебни, невообичаени и ова е лавиринтска пештера. Имаме сознанија за околу 500 пештери во Македонија, од кои триесеттина има во Мариово хоризонтални и пештери-пропаст. Најдлабоко во македонска пештера е влезено 650 метри во Словачка Јама на Караџица, вели Темовски.

Дарко Неданоски од СК „Златоврв“ од Прилеп единствениот македонски спелеолог кој се спуштил на длабочина од 866 метри веќе 20-ина пати бил во Мелничка пештера.

- Се чувствуваме овде како дома. Еве сакаме и другите да го доживеат она што ние го доживуваме истражувајќи и влегувајќи подлабоко, вели Неданоски.

Единствената жена обучена за спасување во пештери Александра Славкоска од СК „Златоврв“ препорачува секогаш да се следат инструкциите на водичите.

- Мора да се следат водичите, да се внимава каде се гази и да не се уништуваат пештерските украси, вели Славкоска.

Ентузијасти-спелеолози при денешното истражување на Мелничка пештера имаше од повеќе краишта на Македонија.

Инаку, во рамките на Фестивалот, вечер во 20 часот е концертот на чалгискиот оркестар при МРТ.

Според организаторот, здружението „Вело Европа“ од Скопје главни активности, како и претходните години ќе бидат планинските велосипедски тури. Утре ќе има две тури, едната долга 50, а другата 30 км. Учесниците на подолгата тура ќе стартуваат во 10 часот од манастирот „Свети Илија“ во Мелница, а ќе продолжат кон Бешиште, Сатока, Градешница и преку Зовиќ и селото Манастир повторно завршуваат во манастирот Свети Илија во Мелница. Малата тура ги посетува селата Витолиште, Полчиште, Бешиште и повторно се враќа во Мелница. Предвидени се и мали предавања за истражувањата кои во изминатиов период се правеле во Мариово. /МИА

коментари

остави коментар