Владата генерално ги почитува правата за слободно движење, нотира извештајот на Стејт департментот

Стејт департментот го објави извештајот за човековите права за 2017 година во кој во делот за слобода на движењето за Република Македонија е нотирано Законот предвидува слобода на внатрешно движење, патување во странство, емиграција и репатријација, а владата генерално ги почитува тие права.