Став на Синдикатот на Клинички центар за иницијативата за формирање Синдикат на УКИМ

„Синдикатот на Клинички центар категорично се спротивставува на покренатата иницијатива за формирање на Синдикат на УКИМ, Скопје“.

Во електронскиот допис со работен наслов „Основање синдикат на УКИМ" генералниот секретар на УКИМ во прилог доставува документација поврзана со иницијативата, односно барањата на Министерството за образование и наука на РМ согласно темата на дописот, при што одредува рокови и замолува за придржување до нив.

Во воведот на документот во прилог на дописот насловен „ОСНОВАЊЕ НА СИНДИКАТ НА ВРАБОТЕНИТЕ НА УКИМ" се укажува дека на состанокот од страна на министерот за образование и наука со ректорите и генералните секретари на јавните универзитети во РМ на присутните им било кажано дека поради планираното зголемување на платите на вработените на јавните универзитети во висина од 10% почнувајќи со платата за јануари 2020 година потребно е да се склучи колективен договор и да се формира Синдикат на вработените на УКИМ.

Во понатамошниот дел на документот се укажува на единицата (факултет или научен институт) да „пушти пристапници за членство до сите вработени на единиците (наставен и ненаставен кадар)", а „копии од пристапниците да се достават до генералниот секретар".

Иницијативата, содржината и препораките изразени во дописот и документот се директно спротиставени на:

1. Конвенцијата бр.87 на Меѓународната организација на трудот за слобода на здружување и заштита на правото на организирање, 1948, која Република Македонија ја има ратификувано 17.11.1991 година,

2. Членот 37 од Уставот, а особено на

3. Членот 195 од Законот за работните односи во кој јасно се укажува дека работодавачите и нивните здруженија не смеат да имаат надзор над основањето и дејствувањето на синдикатите.

За неверување е препораката на генералниот секретар на УКИМ да од него утврдената членарина од 50,00 денари месечно се уплаќа на приватна сметка на идниот претседател, со тоа што тој ќе потпише изјава дека ќе ги префрли на сметката на синдикатот кога истата ќе биде отворена.

Истовремено, крајно понижувачка е намената и целта за формирање на овој синдикат, сведена само на покачување на платите на вработените од 10%.

Постапувајќи по дописот на генералниот секретар на УКИМ и документот во прилог, во тек на претходните денови вршена е агитација во одредени универзитетски клиники и институти, Стоматолошкиот клинички центар „Свети Пантелејмон" Скопје, а особено на Медицинскиот факултет, УКИМ, Скопје за зачленување на членови на Синдикатот на Клинички центар од наставно-научниот кадар во овој синдикат во формирање.

Скоро сите вработени од наставно-научниот кадар и докторите специјалисти на Медицинскиот факултет, УКИМ, Скопје се членови на Синдикатот на Клинички центар, а во сите универзитетски клиники и институти нашиот синдикат е репрезентативен на ниво на работодавач.

Не сакаме да веруваме дека покачувањето од 20%, а не 25% во јавното здравство за наставно-научниот кадар може да биде дел од некоја поголема игра.

Синдикатот на Клинички центар има искуство со синдикат формиран и организиран од работодавач или т.н. синдикат по нарачка, а во нашиот случај како контрасиндикат.

Нејасно е како во изминатиот период владеачките партии не го разбраа по нив негативниот ефект од ваквите синдикати по нарачка.

Синдикатот на Клинички центар категорично се спротивставува на покренатата иницијатива за формирање на Синдикат на УКИМ, Скопје, затоа што потекнува од Министерот за образование, а се спроведува преку останатите работодавачи (Генерален секретар на УКИМ, единици) што претставува директно мешање на власта во синдикалното организирање.

Го повикуваме нашето членство да не пристапува кон овој синдикат кој се формира директно по налог од работодавачот, а на оние кои веќе потпишале им укажуваме дека постапката за основање и дејствување на овој синдикат е спротивна на Законот.

На оние, кои во име на единицата доставуваат пристапници за овој синдикат кој се формира директно по налог од работодавачот, им укажуваме дека прават или направиле постапки спротивни на Законот.

Со почит,

Извршен одбор на Синдикатот на Клинички центар

Четири лица загинале во судир на два авиона во Австралија

Несреќата се случија 120 километри северно од Мелбурн.

Четири луѓе загинале откако два мали авиона се судриле во воздух над Мангалоре, околу 120 километри северно од Мелбурн.

Според првите информации, еден во еден од авионите се возеле пилот специјализант и инструктор. Тој авион полетел од аеродромот Мангалоре малку пред судирот, кој се случил во 11:25 часот.

Другиот авион полетал од друг аеродром. Рекол полицискиот инспектор на Викторија Питер Когер.

-Не сме сигурни зошто двата авиони се нашле на иста патека или зошто се наоѓале на тоа подрачје, но, за жал, се судриле во воздух, рекол инспекторот Когер.

Портпаролот на Управата за безбедност на цивилната авијација рекол дека во инцидентот учествувале авион „Piper Seminole“ регистрирал од школата за летање „Moorabbin Aviation Services“ и „Beechcraft Travel Air“ регистриран од приватен сопственик.

Пендаровски прими претставници на Институтот за филозофија и Филозофското друштво

 Претседателот на  Македонија Стево Пендаровски денеска ги прими Иван Џепароски, Љупчо Митковски и Љубомир Гајдов, претставници на Институтот за филозофија и Филозофското друштво.

Како што соопштија од кабинетот на претседателот, соговорниците го запознале Пендаровски со нивните проблеми и предизвици, со иницијативите и актуелните проекти за нивното надминување, како и со визијата и стратегијата за реформа, афирмација и промоција на филозофското образование.

На средбата била нагласено дека филозофијата ги учи младите да размислуваат методски и ги воведува во моралните и естетските вредности.

Претседателот Пендаровски ја нагласил потребата од натамошно негување на креативното изразување, како и неопходноста од поттикнувањето на критичката и филозофската мисла, како значајна придобивка и еден од основните предуслови за развивање на демократските капацитети на секое општество.

Вечерва во „Само вистина“ гости ќе бидат Петар Колев и Љупчо Ристовски

Вечерва ви носиме две спротивни во единствената ваша и наша Само Вистина со двајца лидери на две новоформирани партии Петар Колев од ГДУ и Љупчо Ристовски од Интегра.

Драги сограѓани, црни, бели и оние накај сиво, дали пролетното сонце во февруари навестува жешка политичка пролет, на мартовскиот самит ќе го добиеме заслуженото или и овој пат ЕУ ќе не’ прескокне, вечерва ви носиме две спротивни во единствената ваша и наша Само Вистина со двајца лидери на две новоформирани партии Петар Колев од ГДУ и Љупчо Ристовски од Интегра.

„Бомбата“ на Милошоски, или обвинителниот акт на Рускоска, што ќе им донесе правда и подобар живот на граѓаните?

Кој треба да им даде ветер во грб на малите партии за да се пробијат на политичката сцена?

Колев е на став дека македонците треба да го гледаат минатото со реални очи, без фрустрации и да ги прифатат историските вистини онакви какви што се. Ристовски контра Колев, ако формира влада, за 100 дена ќе го врател името Македонија.

Дали навистина НАТО „виси“ ако се чепне договорот од Нивици?

На чекор до седнување на 30-тото столче во НАТО, Ципрас наговестува дестабилизација на Балканот ако Македонија и Албанија не добијат датум за преговори со ЕУ, кој манипилира, а кој ја говори вистината, вечерва Петар Колев и Љупчо Ристовски, во „Само Вистина“ само на Канал 5 Телевизија.

притисни ентер