Студијата сугерира дека конзумирањето оброци порано во текот на денот може да придонесе за слабеење, за разлика од јадењето подоцна во текот на денот што влијае на зголемување на телесната тежина и го забавува метаболизмот.
Претходните студии покажаа дека подоцнежните оброци ги зголемуваат маркерите на воспаление вообичаено поврзани со развој на дијабетес и срцеви заболувања, а други студии спроведени врз лабораториски глувци и луѓе покажаа дека планирањето на оброците во одредено време може да помогне во контролата на нивото на шеќер во крвта , пренесува Medical News Today .
Најновото истражување, претставено на Конгресот на Американското здружение за срце (АХА) во Филаделфија, сугерира дека конзумирањето повеќе калории во вечерните часови може особено негативно да влијае врз здравјето на кардиоваскуларниот систем кај жените .
Главниот автор на студијата е др. Нур Макарем, соработник за истражување на Универзитетот Колумбија.
Најмалку една година, нејзините колеги ги следеле навиките во исхраната на 112 жени, со просечна возраст од 33 години.
Тие го испитувале кардиоваскуларното здравје на учесничките на почетокот на студијата, а една година подоцна вршеле анализи со помош на програмата „Life's Simple 7“, што анализира седум варијабилни фактори на ризик утврдени од АХА.
Испитаничките биле набљудувани за крвен притисок, холестерол, шеќер во крвта, физичка активност, диета, телесна тежина и навики на пушење. Врз основа на овие фактори, научниците пресметале кардиоваскуларен здравствен резултат за секоја од нив.
Студијата покажа дека учесниците кои консумирале повеќе калории после 18 часот биле повеќе склони кон полошо кардиоваскуларно здравје.
Поточно, кај оние кои подоцна консумирале повеќе храна, кардиоваскуларните фактори на ризик се влошиле. Било забележано зголемување на крвниот притисок, шеќерот во крвта и телесната тежина. Всушност, за секој еден процент од зголемувањето на внесот на калории по 18:00 часот, резултатот од нивното кардиоваскуларно здравје опаднало во иста мера.
„Досега пристапот во животниот стил, кога станува збор за спречување на срцевите заболувања, се фокусираше на она што јадеме и колку јадеме.
Овие првични резултати сугерираат дека луѓето кои го земаат предвид односот на време и калории кога станува збор за вечерни оброци, придонесуваат за намалување на ризикот од срцеви заболувања “, изјави д-р Макарем, додавајќи дека ќе бидат потребни дополнителни резултати и нова студија на поголем примерок и меѓу различни популации на жени.