Најбезбедни и најздрави се локалните прехранбени продукти, порачуваат експертите

Она што е проблем кога се работи за храната кај нас е што има многу производители, од мали до многу големи по обем. 

Експерти по безбедност на храна, лекари, професори, претставници на референтни институции, истражувачки центри за храна од целиот свет учествуваат во работата на мултидисциплинарниот конгрес на тема „Квалитет и безбедност на храна, здравје и нутриционизам" што по шести пат се одржува во Охрид.

На собирот се дискутираат најновите аспекти за состојбите во медицината, нутриционизмот, технологијата и во инженерството, вклучувајќи го и производството на машини за прехранбената индустрија, токму на темата за квалитет и безбедност на она што го јадеме.

Самите експерти по оваа тематика согласни дека прашањето колку е безбедна храната во нашата земја е комплексно, зависи од многу фактори…

– Она што е проблем кога се работи за храната кај нас е што има многу производители, од мали до многу големи по обем. Практично е невозможно надлежната Агенција за контрола на храната да земе примероци и да ги провери сите производи, тоа се огромни трошоци. Затоа се земаат мостри по случаен избор, некаде околку два проценти од севкупната понуда, но колку е тоа доволно за да се извлече заклучок дали храната е безбедна. Единствениот и најдобар начин потрошувачите да дознаат каква храна консумираат е сами да се информираат, и тоа не преку фејсбук, туку преку стручни лица и релевантни институции, изјави проф. Владимир Какуринов.

Тој во оваа прилика ги нагласи позитивните аспекти на консумирањето локална храна, преферирањето прехранбени производи од ова подрачје, од повеќе причини. Се работи за незагадени производи и додаде оти тие се најсоодветни на веќе создадената микрофлора во самиот организам.

– И претседателот на Светската нутриционистичка организација токму тоа го нагласи, граѓаните во Република Северна Македонија да јадат храна произведена тука, карактеристична за ова поднебје. Да се избегнуваат помодарски навики на консумирање продукти, на пример, свежа или сушена морска риба, морски плодови, кога се знае дека Македонија не излегува на море и оттаму нашата цревна флора не е навикната на таква храна, истакна Какуринов.

Џенгис Јашар, доктор по патологија кој го презентираше својот научен труд за улогата на бактериите во цревната флора во развојот на карцином на дебело црево, посочи предупредувачки статистички податоци, на зголемена појава на тој вид болест во земјата. Параметрите покажуваат зголемување на бројот на пациенти со малигни заболувања, конкретно на дебелото црево, што е последица на повеќе фактори, од нездрави животни навики, но секако и од несоодветна исхрана. Наспроти периодот од пред дваесеттина години кога годишно биле регистрирани до 150 пациенти со дијагностициран карцином на дебело црево, сега тој број достига околу 500 случаи на годишно ниво.

– Генетски модифицираната храна има свој удел во тоа, оттаму што доведува до интеракција со бактериската флора кај локалното население, препознавајќи ја како несоодветна…Ние сме поднебје што е дефинирано како автохтоно, според начинот на кој ја произведува храната, со формиран одреден микробиом во организмот кој знае како да го процесира храната. Се што е ново, модифицирано, што не припаѓа на ова поднебје, нашиот организам ќе го прими поинаку, рече тој, притоа согласувајќи се со генералната препорака на нутриционистите оти најдобра заштита од несакани последици предизвикани од употреба неавтохтони продукти е производство и консумирање храна од локално производство. 

Брат и сестра одејќи по жица го поминаа Тајмс Сквер , 25 ката над Њујорк (ВИДЕО)

Илјадници Њујорчани го гледаа спектаклот во кој братот и сестрата Ник и Лијана Валенда на жица го поминаа Тајмс Сквер.

Ник и Лијана Валенда го минаа Тајмс Сквер одејќи по жица , распната меѓу два облакодери на 25. кат. Ник Валенда е искусен акробат, седма генерација на ова познато акробатско семејство.

Сестрата Лијана му се приклучи во неделата вечерта за прв пат по речиси фаталната несреќа во 2017 , кога ги скрши речиси сите коски на лицето.

Тие одеа во спротивни насоки по жицата долга 400 метри и се сретнаа на средината. Потоа продолжија понатаму до крајот на жицата над илјадниците возбудени гледачи. И двајцата носеле специјална облека , со која би се ублажил евентуалниот пад.

Целиот спектакл бил пренесуван во живо на телевизијата АБЦ.  Иако се изгледало совршено , Ник по подвигот изјави дека во еден момент почнал да му се лизга стапот за баланс и се исплашил.

Семејството валенда е познато како акробатско уште од 1780 година во Хабсбуршката монархија , кога нивните предци настапувале како трупа од акробати и жонглери.

Членовите на ова семејство , кое прави најнецверојатни акробации , е познато по тоа што никогаш не користат заштитини мрежи било на претставите или на пробите.

Во Чернобил цвета ,,црниот” туризам (ФОТО)

Откако серијата ,,Чернобил” го заинтригира целиот свет , на местото на нуклеарната катастрофа цвета туризмот.

Илјадници луѓе од сите делови на светот сакаат да го видат местото на најголемата нуклеарна катастрофа на електраната Чернобил.

Во градот Припјат , кој во времето на дефектот на нуклеарната електрана имал 600 000 жители , се е оставено како кога се евакуирале во 1986 година.

Чернобил е отворен во 2011 за туристи , но до сега таму одеа само групи авантуристи.

Наместо на летен одмор на плажа , луѓето одат на местото на смрт и трагедија , каде илјадници загинаа од радиоактивното дејство на нуклеарната централа , која изгоре во најголемата хаварија во историјата.

За еден месец на видео игри се потрошени девет милијарди долари

На порталот SuperData Research  на компанијата Nielsen објавени се податоци според кои играчите на видеоигри во светот само за додатоци во мај годинава потрошиле речиси девет милијарди долари.

Во мај играчите на видеоигри и дигитални додатоци поврзани со нив потрошиле 8,7 милијарди долари. Иако се чини дека сумата е невериојатно висока , тоа е за 4 проценти помалку отколку во мај минатата година. Причината е пад на потрошувачката на мобилните игри за шест проценти , кои имаат поголем удел отколку игрите на компјутер и конзоли заедно.

На компјутерските платформи и натаму доминиора League of Legends , додека на второ место се најде Dungeon Fighter Online, која е популарна во азиските земји. Потоа следува кинескиот MMORPG Westward Journey Online II, а по неа и другите игри популарни на западниот пазар.

Од игрите на конзоли најпопуларни се оние на Fortnite и FIFA.Втората е значително падната во однос на играчите минатата година , што се смета дека е поради светското првенство во фудбал во Русија.

На мобилните платформи играчите најмногу пари издвоиле за играта Honour of Kings, а потоа за Perfect World, Candy Crush и  Clash of Clans.

притисни ентер