Николовски: МЗШВ работи на креирање услови за производство на квалитетна домашна пченица

Индивудуални земјоделци, компании, стручната јавност од државата и соседството имаа можност да ги видат современите практики во производство на житни култури со користење сертифициран семенски материјал .

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, кој присуствуваше на манифестацијата „Ден на полето 2019" истакна дека овој сектор е особено значаен и дека како Министерство работат на креирање услови за производство на квалитетна домашна пченица.

-Во следните две недели ќе биде распишан оглас за околу 10.000 хектари слободна земјоделска површина на територија на државата. Употребата на нови современи агротехнички мерки во производството и употреба на сертифициран семенски материјал се клучни за поголемо производство на пченица со висок квалитет, рече министерот.

На овој начин се остварува повисок принос, но и повисока откупна цена пченицата и јачменот. За да се поттикне употребата на сертифицираниот семенски материјал во производство на житни култури, рече министерот во програмата за директни плаќања за производство на домашен сертифициран материјал се издвојуваат 20.000 денари по хектар за прва генерација и 15.000 за втора генерација, а за земјоделците кои користат ваков материјал и имаат површини од  пет до 50 хектари добиваат субвенција од 14.400 денари.

Употребата на овој материјал, според министерот, носи одржливост која е неопходна во услови кога климатските промени се предизвик и носат штети врз производството. Николовски најави дека во наредниот период Министерството ќе промовира сет мерки кои со средства од државата ќе им помогнат на земјоделците да се адаптираат.

Приносите од пченицата, додаде варираат во различни години, а минатата имало тешка жетва, по што во координација со земјоделците и мелничарите биле донесени сет мерки за стабилизирање на пазарот.

-Воведовме субвенција од еден денар за килограм откупена домашна пченица за мелничарите, со цел да се поттикне производството, откупот на домашна пченица и договорното производство. Пркеу оваа мерка, минатата година биле откупени 59.000 тони пченица и исплатени околу милиони евра дополнителни средства, рече министерот.

Тој посочи дека пред почетокот на пролетната сеидба биле исплатени  околу шест милиони евра за основните субвенции по површина за полјоделските култури и ова според министерот бил еден од сериозните предизвици, со кои се соочувале минатата година заедно со решавање на заостанати долгови, наследени проблеми и почитување на календарот за исплата на субвенции.

-Во тек е јавниот оглас за набавка на гориво за земјоделска механизација, што е и последен чекор од воведувањето на процедурата за оваа нова мерка за зелена нафта која што беше ветена пред граѓаните, после долга и тешка процедура во претходните месеци или година и половина од воведување од законот, денеска се наоѓаме пред завршување на тендерот за набавка на оваа нафта, односно оваа мерка, рече министерот.

Според него, мерката ќе ги намали производствените трошоци.

-Кофинансирањето ќе биде 30 проценти со законска можност која веќе е внесена од следната година овој процент да се зголеми и до 50 проценти. Во оваа 2019-та година за реализација на оваа мерка се обезбедени дополнителни 3,5 милиони евра кои што не се во буџетот за субвенции, туку се дополнителни средства обезбедени од Министерството за финансии, рече министерот за земјоделство.

Тој повтори дека мерките за зголемување на производството на житни култури ќе имаат поголем ефект, доколку се употреби сертифициран семенски материјал, за што е потребна и науката, нагласувајќи дека Министерството останува фокусирано на окрупнување на површините, зголемување на производствоо на домашна пченица.

Овие компании кои ја организираат манифестацијата, произведуваат сертифициран семенски материјал, користат современа механизација, нови технологии и оттаму додаваат дека унапредувањето на овие мерки, користењето современи технологии, почитување на роковите може да го  зголеми приносот и доколку останатите во овој сектор ги применуваат ќе се зголеми приносот и производството на житни култури на ниво на државата. 

Новиот в.д. шеф на Пентагон очекува поддршка од НАТО за Иран

Вршителот на должност министер за одбрана на САД, Марк Еспер се надева на помош од НАТО за спрелување на судирот со Иран.

Еспер денеска изјави дека се надева да добие оваа недела поддршка од НАТО сојузниците во напорите на САД за спречување на судир со Иран.

Еспер за време на летот кон Брисел , каде ќе учествува на министерскиот состанок на НАТО, рече дека САД сакаат да ја затворат вратата на судирите и да ја отворат вратата на дипломатијата.

Премиерот Заев на свечениот концерт на НУ Ансамбл „Танец“ по повод 70 години од основањето

„Танец“ е жива енциклопедија на македонското традиционално творештво и на нашата фолклорна историја, рече премиерот Заев пред присутните.

Премиерот Зоран Заев, вечерва присуствуваше и имаше свое обраќање на одбележувањето на 70 години од основањето на НУ Ансамбл „Танец“.

На овој настан покрај премиерот Заев свое обраќање имаше и директорот на ансамблот Танец, Мартин Вучиќ кој ги покани сегашните и идните генерации да го одржуваат Танец каков што го создале првите генерации.

„Овој ансамбл, оваа  институција е од посебен општествен интерес и наша должност е да ја следиме светлата траекторија по која се движи цели седум децении. „Танец“ треба и мора да ја продолжи својата културна мисија на негување и презентирање на исклучително богатото и автентично фолклорно творештво во земјата и надвор од неа. Ансамблот за народни песни и игри „Танец“ е цели 70 години симбол на нашата национална култура и уметност и вистински репрезент на македонското фолклорно творештво на целата земјина топка.

Седум децении „Танец“ ревносно се грижи за народните игри и песни, обичаи  и носии и преку успешните рафинирани кореографски поставки го преточува националниот бит пред целиот свет.

„Танец“ е наш бренд. Тој ја освојува публиката каде и да настапи. Ја освојува со својата професионалност, со високиот уметнички впечаток, со органската поврзаност со раскошната убавина на нашето фолклорно наследство.

Со еден збор ансамблот “Танец” претставува жива енциклопедија на македонското традиционално творештво и на нашата фолклорна историја.

За квалитетот и уметничката вредност на овој наш репрезент говорат и сите громогласни аплаузи од публиката, сите позитивни одгласи од критиката и големиот број стручни и општествени награди, дипломи и признанија, како што се престижните награди „11 Октомври”, „Климент Охридски” и „13 Ноември”.

Никој не останува рамнодушен кога настапува „Танец“. Уште при првиот звук од зурлата, уште на првиот удар на тапанот и при првиот чекор на ороводецот, ни заигруваат срцата, ни затреперува телото.

Не само нам, туку и на сите нашинци во дијаспората и на сите луѓе во светот.

Затоа треба да сме им благодарни на сите генерации членови на „Танец“. Цела низа генерации успеаја да го одржат континуитетот на чување на високите вредности што цели седум децении го прават горд нашиот народ. Не прават горди сите нас поединечно, а верувам дека исто толку ќе бидат горди и нашите деца.

„Танец“ е расадник на уметноста, расадник на професионалци и едно од главните упоришта на нашата културна автентичност. Ние сме должни да го негуваме и во рамките на можностите да му ја обезбедуваме неговата сигурна иднина. Тоа е и наша должност, но и е наша чест.

Нека е честит големиот јубилеј и нека ни е вечен „Танец“!“, рече премиерот Зоран Заев во обраќањето. 

Гори хемиска фабрика во Шпанија (ВИДЕО)

Во шпанскиот град Сан Роке се запали хемиска фабрика и црн чад го обви градот.

Попладнево избувна силен пожар во Сан Роке во  хемиската фабрика, од каде целиот град беше обвиен со чад. За среќа , во инцидентот нема жртви , а едно лице добило медицинска помош поради задушување со чад.

На жителите на околните населби им е кажано да ги затворат вратите и прозорците и да не излегуваат надвор , до расчистување на воздухот.

Доцна попладнево , пожарот е ставен под контрола.   

притисни ентер