Вечерва во „Само вистина“ гости ќе бидат Иванка Василевска и Павле Богоевски

Почитувани гледачи, црвени, сини и оние кои се уште го бараат својот колорит – ги користиме ли вистинските состојки кои ќе ни донесат заедништво или повторно се вовлекуваме во политики на поделби?

И вечерва во вашата САМО ВИСТИНА ви подготвивме жежок дуел, одлично скроен како за почеток на неделата, со универзитетската професорка и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ Иванка Василевска и независниот пратеник во Собранието Павле Богоевски.

Кој собра повеќе приврзаници на скопските улици изминатиов викенд? Кој понуди сендвичи со природен а не растителен кашкавал? Дали има повеќе автобуси по „Партизанска“ и „Гоце Делчев“ во сабота или недела? Адреналинска кулминација и многу „фејк њуз“ во финишот од претседателската кампања пред изборниот молк – Кој професор ќе го заврши успешно „предавањето“ без да избегаат од „часот“ кротките „слушатели“?

Како да се сузбие епидемијата на селективна правда која е повеќе од клучна за европското зелено светло? Опозицијата до Правда врачи нови забелешки за последната верзија од Законот за СЈО – на повидок ли е неделава нова средба на Заев и Мицкоски?

Кулата од ветувања се гради ли гради а здравството е на стаклени нозе - четири месеци не може да се најде „чаре“ за морбилите. Ќе и зададе ли овој горлив проблем удар на актуелната власт?

До кога ќе правиме чекор напред а три назад? Не нè пропуштајте и вечерва со Иванка Василевска и Павле Богоевски во САМО ВИСТИНА на Канал 5 Телевизија.

Отворена телефонска линија кај Омбудсманот за пријавување повреди на избирачко право

Граѓаните можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на беслатната телефонска линија: 0800-54321 која ќе функција од  7:00 до 19:00 часор во канцеларијата на Народниoт правобранител.

Граѓаните денеска на денот на одржувањето на првиот круг од Претседателските избори 2019, и предвремените избори за градоначалник за општините Охрид, Дебар и Ново Село ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на беслатната телефонска линија: 0800-54321 која ќе функција од  7:00 до 19:00 часор во канцеларијата на Народниoт правобранител.

Како што соопштуваат од канцеларијата на Народниот правобранител, отворени за граѓаните ќе бидат сите седум канцеларии на Народниот правобранител во: Скопје, Битола, Кичево, Куманово, Струмица, Тетово и во Штип, со цел да им се помогне во остварувањето и заштитата на нивните избирачки права. Покрај лично во канцелариите, како и на бесплатната линија, граѓаните ќе можат за заштита на своите права да се јават и на следниве телефонски броеви: Тетово 044 344-082, Струмица 034 329- 996, Кичево 045 228-586, Битола 047 242-310, Штип 032 389-701 и Куманово 031 431-488.

Народниот правобранител, се посочува, правата на граѓаните ќе ги штити со преземање итни мерки за ефективно постапување од странa на надлежните органи во изборниот процес и другите институции кои се должни да им обезбедат заштита на нивните загарантирани права.

-И во оваа пригода, Народниот правобранител потенцира, дека, избирачкото право е уставно загарантирано како еднакво, општо и непосредно и се остварува на слободни избори со тајно гласање и дека никој не смее да биде повикан на одговорност заради остварување на ова право, поради што не случајно повредата на слободата на определувањето на избирачите како и други повреди на избирачкото право се казниви дела, стои во соопштението. 

МВР и денеска ќе издава лични карти

 Одделенијата на МВР за управни работи ќе работат денеска, како и на 4 и 5 мај кога треба да се одржи вториот круг од претседателските избори.

Сите барања за издавање лична карта (оштетена, изгубена или украдена), по законски спроведената постапка, ќе се одобруваат итно во сите регионални Одделенија за управни работи при МВР и тоа само доколку подносителот не поседува биометриска патна исправа.

– Барањата за за лични карти ќе се примаат и одобруваат итно заклучно со сабота, 20 април. Веднаш по примањето на апликациите за лични карти, Одделот за информатика ќе ги изработува и ќе ги доставува до надлежниот сектор за навремена дистрибуција до Одделенијата за управни работи. На денот на претседателските и локалните избори, недела, 21 април 2019 година, Одделенијата за управни работи ќе работат само за издавање на лични карти. Истото ќе важи и за вториот изборен круг, соопштија од МВР. 

Отворени гласачките кутии на шестите претседателски избори

Веќе еден час Македонија гласа. 1.808.131 избирач со право на глас се дел од првиот круг на претседателски избори во земјава.

 Процесот се одвива на 3.480 избирачки места во 80 општини и во град Скопје.

 Пред едно од нив, утринава е Игор Манасиевски.

На кое избирачко место си ти и дали веќе се отворени гласачките кутии?

Во видеото погледнете го целиот извештај.

притисни ентер