МНР: Постигнат напредок во разговорите на двата комитета

Комитетот мегу Скопје и Атина на последната средба постигнал напредок околу разговорите за учебниците Во истовреме продолжуваат и разговорите мегу заедничката Македонско Бугарска експертска комисија.

Состанокот на македонско – грчкиот комитет кој треба да ги отстрани недоследностите во учебниците и во Македонија и во Грција, кој пред два дена се одржа во Атина,се одвивал во пријателска, конструктивна и позитивна атмосфера,и постигнат е напредок во разговорите соопшти Министертвото за надворешни работи . Во краткото соопштение не се наведени детали. Грчката страна бараше да се  отстрани иредентизмот и ревизионизмот од учебниците.Една од забелешките на македонската страна беше за  Граѓанската војна во Грција во грчките учебници.

 Минатата недела за учебниците за 5 одление во Бугарија и 6 то одделение во Македонија  разговараше македонско – бугарската комисија. Забелешките од македонската страна се дека за периодот од средниот ввек  во бугарските учебници за околните земји се употребувал терминот ,,бугарски земји”  

Забелешките од бугарската страна  се пишувањата за мисијата на Апостол Павле кој во македонските учебници е прставен дека ги поаставил темелите на македонската црква, според Бугарите тој го шири христијанството без поставувањена основи за цркви. За прв пат било отворено и прашањето за Гоце Делчев

Откако ќе завршат разгледувањата на забелешките за учебниците ќе почне со ревидирање на учебниците .  

Времето стабилно и потопло

Денеска ќе преовладува стабилно и потопло време со мала до умерена облачност.

Ќе дува и слаб променлив ветер кој во текот на денот од северен ќе премине во јужен.

 Максималните температури ќе достигнат од 16 до 22 степени.

Во Скопје ќе биде сончево со мала до умерена облачност и со слаб до умерен северен ветер  и со температура до 21 степен.

Отворена телефонска линија кај Омбудсманот за пријавување повреди на избирачко право

Граѓаните можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на беслатната телефонска линија: 0800-54321 која ќе функција од  7:00 до 19:00 часор во канцеларијата на Народниoт правобранител.

Граѓаните денеска на денот на одржувањето на првиот круг од Претседателските избори 2019, и предвремените избори за градоначалник за општините Охрид, Дебар и Ново Село ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на беслатната телефонска линија: 0800-54321 која ќе функција од  7:00 до 19:00 часор во канцеларијата на Народниoт правобранител.

Како што соопштуваат од канцеларијата на Народниот правобранител, отворени за граѓаните ќе бидат сите седум канцеларии на Народниот правобранител во: Скопје, Битола, Кичево, Куманово, Струмица, Тетово и во Штип, со цел да им се помогне во остварувањето и заштитата на нивните избирачки права. Покрај лично во канцелариите, како и на бесплатната линија, граѓаните ќе можат за заштита на своите права да се јават и на следниве телефонски броеви: Тетово 044 344-082, Струмица 034 329- 996, Кичево 045 228-586, Битола 047 242-310, Штип 032 389-701 и Куманово 031 431-488.

Народниот правобранител, се посочува, правата на граѓаните ќе ги штити со преземање итни мерки за ефективно постапување од странa на надлежните органи во изборниот процес и другите институции кои се должни да им обезбедат заштита на нивните загарантирани права.

-И во оваа пригода, Народниот правобранител потенцира, дека, избирачкото право е уставно загарантирано како еднакво, општо и непосредно и се остварува на слободни избори со тајно гласање и дека никој не смее да биде повикан на одговорност заради остварување на ова право, поради што не случајно повредата на слободата на определувањето на избирачите како и други повреди на избирачкото право се казниви дела, стои во соопштението. 

МВР и денеска ќе издава лични карти

 Одделенијата на МВР за управни работи ќе работат денеска, како и на 4 и 5 мај кога треба да се одржи вториот круг од претседателските избори.

Сите барања за издавање лична карта (оштетена, изгубена или украдена), по законски спроведената постапка, ќе се одобруваат итно во сите регионални Одделенија за управни работи при МВР и тоа само доколку подносителот не поседува биометриска патна исправа.

– Барањата за за лични карти ќе се примаат и одобруваат итно заклучно со сабота, 20 април. Веднаш по примањето на апликациите за лични карти, Одделот за информатика ќе ги изработува и ќе ги доставува до надлежниот сектор за навремена дистрибуција до Одделенијата за управни работи. На денот на претседателските и локалните избори, недела, 21 април 2019 година, Одделенијата за управни работи ќе работат само за издавање на лични карти. Истото ќе важи и за вториот изборен круг, соопштија од МВР. 

притисни ентер