„Русија е како ранета мечка која напаѓа“

САД не треба да ја отфрлат можноста за руска воена интервенција во Венецуела, изјави адмиралот Крег Фолер во интервју за Гласот на Америка. 

Неодамна тој ја предводеше Заедничката команда на морнарицата на САД за регионот на Централна и Јужна Америка.

“Мислам дека сè може да се очекува од Русија, видовме што направиле во Сирија и мораме да бидеме подготвени .” – коментираше адмиралот.

Фаулер истакна дека САД сега се фокусираат на изнаоѓање политичко и дипломатско решение за венецуелската криза.

„Ние го презедовме она што се случува сега – за да го олесниме страдањето на луѓето”, рече офицерот, додавајќи дека американската војска не се меша во политиката.

„Што се однесува до долгорочното прашање на предавање, јас го оставам на политичарите и дипломатите, ќе бидеме подготвени да ги поддржиме кога ќе го побараме тоа”.

Според него, и трите латиноамерикански држави со недемократски режими – Венецуела, Куба и Никарагва – се предмет на интервенција од страна на Русија.

„Во нашата национална одбрана стратегија се посветува особено внимание на Русија и Кина … Иако ова се различни случаи. Кина е растечка економска сила која има законско право на свои бизнис интереси во светот … Истовремено, тие одбиваат да ги почитуваат правилата на играта. ” “вели адмиралот.

Тој ја спореди Русија со ранета мечка, која се бори со латиноамериканската демократија.

„Русија е всушност повредена, ослабена мечка што напаѓа”. – коментираше Крег Фолер.

Тој додаде дека Москва создаде структура во Никарагва, наречена центар за борба против криминалот и тероризмот, чија работа покренува чудни прашања.

Буџетот за 2020 година 3,89 милијарди евра, рекордни инвестиции во човечкиот капитал

Буџетот за наредната година ќе изнесува 3,898 милијарди евра, а во фокусот ќе биде човечкиот капитал, односно подобар здравствен, образовен и социјален систем и силна поддршка за раст на реалниот сектор.

Предлогот што доби поддршка од Владата го претставија денеска на прес-конференција премиерот Зоран Заев и министерката за финансии Нина Ангеловска.

Премиерот истакна дека во средиштето на вниманието кога се креираат политиките се граѓаните и растот на стандардот и дека политиките во наредната година ќе бидат посветени на поддршка на потенцијалот за раст и за грижа за секој граѓанин.

– И ако прашате зошто овој буџет се гледаше на повеќе седници? За секој денар на граѓаните се водеше сметка каде ќе биде најдобро и најпродуктивно искористен во полза на придобивките на нашите граѓани. Сепак, капиталните инвестиции остануваат повеќе од 23 милијарди денари која е вообичаената ставка во буџетот. За да биде скроен по мерка на граѓаните, овој буџет е влог во луѓето, во човечкиот капитал, рече Заев и додаде дека така е најдобро да се дискутира и да се скрои буџетот по мерка на граѓаните.

Според него, оваа определба е резултат на вниманието што е постојано насочено кон граѓаните и зголемување на стандардот. При тоа посочи на зголемувањето на минималната плата, социјалниот пакет, економски политики што отворија нови работни места, раст на платите во јавниот сектор…

Министерката Ангеловска го оцени како реален предложениот буџет за наредната година.

– Причината поради која поддршката на човечкиот капитал е во фокус, односно вложување во граѓаните и создавање подобри услови за живот, е предизвикот со кој сме соочени како земја: да го задржиме и надградиме нашиот човечки капитал. Доколку не вложуваме континуирано во човечкиот капитал, како земја нема да имаме работна сила подготвена за работните места на иднината, нема да бидеме конкурентни со светската економија и нема да може да го одржиме економскиот раст. Свесни сме дека како земја според индексот на човечки капитал, кој ја мери потенцијалната продуктивност на детето согласно инвестираното во него преку здравството, образованието и социјалната грижа, заостануваме во регионот. Добар буџет, е оној буџет кој ги адресира приоритетите – а приоритет за раст и напредок на земјата е човечкиот капитал, рече министерката за финансии.

Таа додаде вкупно 154 милијарди денари ќе се инвестираат во здравството, образованието и социјалната заштита, што е 64 отсто од вкупните расходи или зголемување за околу 10 милијарди во однос 2019 година.

Според премиерот, се зајакнуваат столбовите на општеството во кои повторно фоксусот се граѓаните.

Така во здравството е предвидено покачување на платите на целокупниот медицински персонал, почнувајќи од февруарската плата, во образованието ново зголемување од 10 отсто ќе има од јануари, од кога ќе бидат покачени и пензиите дополнително на редовната индексација со трошоците на живот.

– Владата се одлучи на вакво дополнително зголемување на пензиите имајќи ги предвид економските параметри минатите две години посебно порастот на просечната плата за повеќе од 2.297 денари  и на минималната плата  за 4-5000 денари. Пензиите ќе пораснат за 700 денари и заедно со веќе постоечкото усогласување со растот на трошоците за живот ќе пораснат вкупно за 850 до 900 денари, рече премиерот.

За аерозагадување ќе има 100 милиони денари, што не се вкупни средства, бидејќи, како што рече Заев, еден сериозен дел е вклучен во буџетот на одделни министерства и дополнително 10 милиони евра од буџетот на ЕСМ за набавка на еколошки инвертери за 10.000 домаќинства.

Капиталите расходи се проектирани на ниво од 23 милијарди денари. Инвестициите се наменети за интензивирање на инфрасруктурните проекти, односно за вложување во патна и железничка инфраструктура, енергетската и комуналната инфраструктура, како и капитални инвестиции за подобрување на условите во здравствениот, обрзованиот и социјалниот систем, земјоделството, културата, спортот, заштитата на животната средина и правосудството.

Приходите во буџетот за 2020 година се проектирани на 222 милијарди и 300 милиони денари или 3 милијарди 615 милиони евра, што претставува раст од 5,6 отсто споредено со оваа година. Кај расходната страна на буџетот планиран е раст од  пет отсто во однос на минатата година со што вкупните расходи изнесуваат 239 милијарди и 700 милиони денари, односно 3 милијарди 898 милиони евра.

Буџетскиот дефицит за 2020 година е предвиден на ниво од 2,3 отсто од БДП, што е пониско од  годинашните 2,5 отсто, согласност со Фискалната стратегија 2020-2022, како и препораките на сите меѓународни организации.

Минситерката Ангеловска посочи дека дефицитот е намален и во апсолутно ниво за 160 милиони денари и изнесува 17 милијарди 385 милиони денари.

Проекциите во буџетот се правени врз основа на предвиден раст за следната година од 3,8 отсто од БДП, кој се базира на растот на приватната потрошувачка, извозот и инвестициите – јавни и приватни.

Предлог-буџетот за наредната година ќе биде доставен до Собранието на Република Македонија.

Манчевски: Нема да се стопираат вработувањата заради изборите

Потребите за вработување ги дефинираат институциите, а не Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА). Огласи за нови вработувања се распишани и ќе продолжат да се распишуваат.

 Нема да се стопираат вработувањата заради изборите, бидејќи институциите имаат потреби. Тоа е жива материја, луѓе си одат и луѓе доаѓаат, порача денеска министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски.

– Огласите не ги распишува Министерството. Ние немаме евиденција кому што му треба. Затоа има раководители на институции. Не сме запознати колку огласи се објавени за примање нови вработени во јавната администрација, бидејќи тоа не е надлежност на МИОА, туку на Агенцијата за администрација, рече Манчевски во одговор на прашање на денешната прес-конференција по повод Годишната конференција на РеСПА за реформа на јавната администрација на тема: „Дигитална трансформација: Реформа на јавната администрација за дигиталната ера".

Нешто што нема врска со изборите, посочи тој, се случува на крајот на секоја година согласно функционирањето на кој било Буџет.

– На крајот на секоја година се прекинуваат договорите на определено и доколку има потреба институциите повторно распишуваат огласи во новата година за нови договори на определено. Ова е нешто што се случува секоја година без разлика дали има избори или не, туку едноставно на 31 декаември така функционира Буџетот. Затоа секоја година после Нова година имаме зголемен број на  распишани огласи за договори на одредно време. Тоа ќе се случува и годинава, а се случувало и секоја година наназад, појасни Манчевски.

Тој прецизира дека се уште не е готов проектот за префрлање кадар од јавниот во приватниот сектор со кој треба да се детектира што е вишок на работни места, за што се во тек анализите.

– Овој проект не е готов, но тоа апсолутно не значи дека во моментов институциите немаат потреба од нови вработувања. Има голем број на кадри кои недостасуваат во јавната администрација што не го претставува целиот јавен сектор. Во јавната администрација и централните институции недостига кадар, а во јавниот сектор севкупно имаме превработеност. Анализите кои треба да ги почекаме ќе кажат каде има превработеност. Сите треба да го поддржиме овој проект или да дадеме алтернативен кој сум подготвен да го прифатам, рече Манчевски.

Кога ќе бидат готови анализите, додаде министерот, ќе бидат претставени во транспарентен процес во кој ќе бидат вклучени и синдикатите и стопанските комори. 

Кузмановска: Вложуваме во здравството

СДСМ продолжува во реализација на мерките што обезбедуваат повисоки плати и го унапредуваат здравствениот систем.

Пoстигнат е договор, во февруари 2020 година следува ново, значително зголемување на платите  во здравството.

Платите на лекарите специјалисти се зголемуваат за 25 отсто, а на медицинските сестри за 10 отсто.

Кумулативно заедно со сите други зголемувања од 2018-та наваму, основната плата на лекарот специјалист ја зголемивме за 40 а на медицинските сестри помеѓу 20 и 23 отсто.

Со ново зголемување платата на лекар специјалист наставник или обичен специјалист, во Клиничкиот Центар на Хируршките Клиники и на Интерните Клиники, со новото покачување ќе достигне, но на некои и ќе надмине 100.000 денари.

Просекот на платата на лекар специјалист во општите болници ќе биде некаде помеѓу 85 и 88.000 денари, заедно со дежурствата и согласно бројот на дежурствата, може многу лесно да достигне и до 100.000 денари.

Ваквиот раст е во насока на обезбедување плата од 100.000 денари за лекарите специјалисти кое беше едно од нашите главни ветувања во Програмата.

Ги спрoведуваме дадените ветувања, го враќаме достоинството на лекарите.

Како одговорна партија не застануваме тука. Продолжуваме да работиме  на подобрување на условите во здравството за лекарите и медицинскиот персонал да останат во јавното здравство.

Грижата за лекарите, за граѓаните, останува наш врвен приоритет.

На прав пат сме.

СДСМ

Центар за комуникации со јавноста

притисни ентер