Германија врати слика украдена од нацистите

Германските власти вратија вредна слика на сопствениците , која била украдена за време на Втората светска војна.

Сликата била украдена од нацистите за време ан Втората светска војна од домот на Жорж Мадел , Евреин со француско потекло. Неговите наследници ја добија сликата ,,Портрет на млада жена која седи” , запленета од нацистите од домот на Жорж Мандел , кој бил политичар и член на Движењето на отпорот и убиен од нацистите.

Сликата била пронајдена во колекцијата на Корнелиус Гурлит, додека властите го испитувале случајот на неплатен данок од 2012 година.

Во колекцијата на Гурлит има илјадници уметнички дела од времето на нацистите , бидејќи таткото на Корнелиус , Хилдебранд , бил познат трговец со слики во тоа време.

ВМРО-ДПМНЕ обележува 29 години од основањето

ВМРО-ДПМНЕ денеска одбележува 29 години од формирањето на партијата.

 Централната прослава е вечерва во Македонска филхармонија.

 Повеќе за тоа од извештајот на Игор Манасиевски.

Седница на Централниот одбор на СДСМ во Охрид

Кој ќе биде дел од новото партиско раководство. Реконструкција на владата или враќање на мандатот. СДСМ во Охрид носи одлуки.

Избор на ново партиско раководство, како и заокружување на внатрепартиските промени се прашањата, кои се очекува да доминираат на седницата на централниот одбор на владејачката СДСМ, која почна попладнево во Охрид.

Јулијана Николовска е во Охрид.

Од партијата на Заев најавија низа одлуки. На маса се и неколку опции поврзани со реконструкција на владата или враќање на мандатот.. Кој ќе биде дел од партиското раководство.

Маринов: Апсурдно е да се разговара за средниот век низ призмата на модерните нации

Скоро истите прашања сè уште се дебатираат на едно високо, дури и политичко ниво.

- За мене тоа е навистина, на некаков начин, апсурдно, но ќе видиме по 30 години дали некој ќе се смее на сето тоа, вели бугарскиот историчар Чавдар Маринов во неделното интервју на Радио Слободна Европа.

притисни ентер