Распишан конкурс за наградата „Петре Прличко"

Општина Велес објави  конкурс за доделување на актерската награда за животно дело „Петре Прличко", информира на денешната прес конференција градоначалникот Аце Коцевски.

На конкурсот е назначено дека  предлог за кандидат можат да поднесат физички и правни лица од областа на драмската уметност како драмски уметници, национални и локални  институции и здруженија на граѓани од областа на драмската уметност од Република Македонија.

Кандидатите треба да се професионални драмски актери државјани на Република Македонија.  Приоритет на конкурсот имаат драмските актери од средната генерација. На конкурсот нема да се земаат предвид предлозите со кои кандидатите се предлагаат самите себе си.

Крајниот рок за доставување на предлози е 2 ноември 2018 година, најдоцна до 15:00 часот во Општина Велес, ул.„Панко Брашнар" бр.1, лично или по пошта.

Наградата се состои од плакета со ликот на Петре Прличко и паричен дел.

Наградата е востановена во 2006 година  од Здружението на драмски уметници „Џинот", Народниот театар „Јордан Х.К.-Џинот" од Велес и Општина Велес

Прв добитник на наградата во 2006 година  беше актерот Благоја Спиркоски-Џумерко, а потоа и Емил Рубен, Петар Мирчевски, Благоја Чоревски, Мето Јовановски, Борис Чоревски, Петар Темелковски, Драган Спасов Дац, Александар Ѓорѓиев, Милица Стојанова и Кирил Гравчев во 2016 година.

Лани во 2017,  не беше распишан конкурс и наградата не беше доделена

Во чест на годинашниот добитник на наградата „Петре Прличко" на 10 ноември  на сцената на Велешкиот театар ќе одигра претстава и ќе биде врачена наградата./МИА

ЕК ќе ја предупреди Бугарија за издавање пасоши за инвестиции

Европската комисија ќе ја предупреди Бугарија поради практиката на давање пасоши на странци за инвестиции, јавија локалните медиуми.

Тоа е утврдено во извештај, кој се очекува да биде објавен утре. Некои светски агенции имале увид во нацрт документ во кој Комисијата тврди дека практиката богати странци да добиваат државјанство или постојан престој за големи инвестиции носи многу сериозен ризик од перење пари, корупција и затајување данок.

Во прелиминарниот текст на документот се наведени три земји од ЕУ во кои има слични практики – Бугарија, Малта и Кипар.

Правосудниот испит пак ќе се полага усмено и писмено пред стручна комисија

Воведување усмено и писмено полагање на правосудниот испит пред стручна комисија, врз основа на мерливи и објективни критериуми за процена на знаењето на кандидатите.

Воведување усмено и писмено полагање на правосудниот испит пред стручна комисија, врз основа на мерливи и објективни критериуми за процена на знаењето на кандидатите, предвидуваат измените и дополнувањата на Законот за правосудниот испит, што е ставен на Електронски Регистар на Прописи на Република Македонија (ЕНЕР).

Со ова, Министерството за правда ги почна измените и дополнувањата на Законот за правосудниот испит, со цел негово усогласување со Стратегијата за реформа на правосудниот сектор во однос на укинување на електронското полагање на стручните испити.

Во Стратегијата за реформа на правосудниот сектор се истакнува дека стручните испити, како што се правосудниот, нотарскиот, извршителскиот, медијаторскиот …, се полагаат по електронски пат, што не дозволува соодветно оценување на квалитетот на лицата што полагаат.

– Општ заклучок на целокупната стручна јавност е дека испитот за влез во правничка професија, особено во областа на правосудниот сектор е недозволиво и сосема нецелисходно да се спроведува без кандидатот вербално да ги искаже своите знаења и да ги покаже своите говорнички вештини. Исто така, „студии на случај" од ниту една правна област не може да се решаваат на компјутер, се наведува во Стратегијата.

Во законските акти со кои се утврдува начинот на полагање и спроведување на овие испити, како што е посочено во Стратегијата, потребно е да бидат предвидени мерливи и објективни критериуми за процена на знањето на кандидатите.

При донесување на измените на Законот за правосудниот испит со кој се предвиде електронското полагање на правосудниот испит, реагираше и стручната јавност, за која, не беше прифатливо правосудниот испит да се полага електронски, бидејќи, како што посочуваат, преку правосудниот испит мора да се испита елоквентноста, начинот на изразување и затоа и мора да има устен дел. /МИА

Два товарни брода се уште горат во Црното море, има загинати и повредени

Тела на над десетина загинати и повредени морнари досега се извлечени од водите на  Керчинскиот теснец од два брода што пловат под знаме на Танзанија.

На бродовите се појавил пожар  откако на едниот од нив се случила експлозија, соопштија од руската федерална агенција за поморска и речна пловидба.

Во соопштението се посочува дека експлозијата се случила на брод што превезувал гас, по што членови на екипажот на пловилото почнале да скокаат во вода, бегајќи пред огнот.

Засега нема информации за причините на експлозијата и како пожарот се проширил на двата брода.

Според агенцијата, на двата брода имало триесетина  членови  на екипажите.

притисни ентер