Почнува Научната и уметничка визита во Куќата на Уранија-МАНУ

Научната и уметничка визита која се одржува во Куќата на Уранија-МАНУ во Охрид вечер ќе биде отворена  со изложба на ракописи и епиграфски споменици.

Изложбата е насловена „Македонска писменост: Од доаѓањето на св. Климент во Македонија до потпаѓањето на Самоиловото царство под византиска власт (886–1018)“. Автор е академик Ѓорги Поп-Атанасов и ќе може да се посети до 7 септември.

Манифестацијата ќе трае до 27 август до кога ќе има уште шест настани. За утре е најавено заедничко предавање на академиците Луан Старова и Васил С. Толе - „Полифонија и Полифонисти“, а се однесува на регистрацијата на изополифонијата на списокот на УНЕСКО на нематеријалното наследство и на романот „Полифонисти“.

Следната програмска содржина на Научната и уметничка визита 2018 е на 11 август кога ќе биде промовирана книгата „Лихнид и Десаретија“ од академик Вера Битракова Грозданова, а на 15 август ќе има оперски концерт на тенорот Влатко Груески во придружба на пијанистот Андреј Наунов.

На 19 август во Куќата на Уранија-МАНУ во Охрид ќе се одржи поетски портрет на академик Радован Павловски, на 24 август ќе има поетско читање во рамки на Струшките вечери на поезијата, а на последниот ден од манифестацијата (27 август) ќе биде промовиран зборникот „За и од Киро Глигоров“  по повод 25-годишнината од приемот на Република Македонија во Обединетите нации. /МИА

Пензионерите можат да се пријавуваат за бања до 15 февруари

 Сите заинтересирани пензионери до 15 февруари  годинава можат да се пријават за користење на услугата бањско – климатска рекреација на корисниците за 2019 година.

Oваа услуга, како што информираат од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, можат да ја користат лица – корисници на старосна, инвалидска и семејна пензија, кои живеат на територијата на Република Македонија.

Услугата може да се користи еднаш, во периодот од март до ноември 2019 година, во траење од седум дена и опфаќа шест полни пансиони, (ноќевање со три оброка дневно), бањска терапија, еден задолжителен здравствен преглед и трошоци за превоз во висина на повратна автобуска карта од местото на живеење на корисникот до установата во која ќе се користи услугата бањско – климатска рекреација.

Лицата – корисници на пензија, кои користат и паричен надоместок за помош и нега од друго лице, додаток за мобилност или слепило, имаат право на придружник за време на бањско – климатската рекреација.

Услугата може да ја користат корисници на пензија, чиј износ за ноември 2018 година изнесувал до 17.000 денари.

Бодирањето ќе се врши зависно од висината на пензијата, од 1 до 100 бода, при што, понискиот износ на пензија ќе носи повеќе бодови. Доколку корисникот на пензија користи и дел од пензија која се исплатува од друга држава, при бодирањето ќе се земе во предвид и износот на пензијата која се исплатува и од другата држава.

За користење на бањско – климатската рекреација, потребно е да се поднесе барање до филијалите и деловниците на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија, според местото на живеење на корисникот на пензија. Барањето го издава Филијалата/Деловницата на Фондот на ПИОМ.  

Корисниците на пензија, кои од 2010 до 2018 година ја користеле услугата бањско – климатска рекреација, или бесплатен туристички викенд, не може да ја користат услугата бањско – климатска рекреација во 2019 година.

Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија, задолжително писмено ќе го известат подносителот на барањето за установата во која ќе биде упатен и периодот на користењето на услугата.

Списоците на корисниците на пензија на кои им е одобрено користење на услугата бањско – климатска рекреација, ќе бидат објавени во филијалите и деловниците на Фондот на ПИОМ, како и на веб- страницата на Министерството за труд и социјална политика: www.mtsp.gov.mk и на веб- страницата на Фондот на ПИОМ: www.piom.com.mk. 

ОЈО: Даночен инспектор и уште две лица обвинети за примање поткуп

 Oсновното јавно обвинителство Скопје поднесе обвинение  против даночен инспектор и уште две лица за примање поткуп.

-Првообвинетиот се товари дека како службено лице – даночен инспектор во Управата за јавни приходи при Министерството за финансии – Регионална дирекција Скопје, индиректно, преку двете други обвинети лица, побарал парични средства во износ од 5.000 евра од вработена во едно правно лице. Парите потоа лично ги примил за да не изврши службено дејствие што би морал да го изврши, односно да направи дополнителни и детални контроли на даночниот субјект по однос на пресметката за плаќање на даночната обврска на правното лице во кое основач и управител била сестра на оштетената, соопшти денеска Јавното обвинителство.

При извршување на кривичното дело, со умисла му помогнале двајцата други обвинети, сопственици на сметководствено биро од Скопје, преку давање совети и упатства, како и директно посредувајќи во комуникацијата со оштетената со која претходно се познавале.

-Обвинетите, на 5.11.2018 година, во еден угостителски објект, организирале средба на која оштетената на првообвинетиот му ги предала парите во износ од 5.000 евра во десет банкноти во апоени од по 500 евра. Банкнотите биле претходно крим-технички обработени од страна на полицијата. Обвинетиот ги ставил обележаните банкноти во џебот од палтото и по интервенција на полициските службеници бил затекнат со нив кога го напуштал угостителскиот објект, велат од Обвинителството.

По предлог на надлежен јавен обвинител, на првообвинетиот по лишувањето од слобода му беше определена мерка притвор, која од 11.01.2019 година со решение е заменета со мерка куќен притвор.

-Ценејќи дека и натаму постојат основите заради кои беше определена мерката, односно постојат околности кои укажуваат на опасност од бегство, основан страв дека обвинетиот ќе ги сокрие или уништи трагите на кривичното дело и ќе ја попречува кривичната постапка со влијание врз сведоците и соучесниците, како и особените околности кои го оправдуваат стравот дека ќе го повтори кривичното дело, јавениот обвинител до Основниот суд Скопје 1 достави и предлог за продолжување на мерката куќен притвор, се наведува во соопштението. 

Доведени во прашање новите истраги на СЈО?!

Ќе паднат ли во вода десетици истраги на СЈО но и обвинението за финансирање на ВМРО ДПМНЕ и изградбата на Белата палата?

Правните дилеми се отвораат откако Врховниот суд закажа седница на која ќе расправа по иницијативи од адвокатите Еленко Миланов и Боро Тасевски кои бараат врховните судии да оценат дали СЈО може да покренува истраги и поднесува обвиненија по истекот на рокот од јули 2017.

За поранешниот врховен судија Дане Илиев е нејасно зошто највисокиот суд воопшто закажал седница кога бранителите имале можност нивните клиенти првин да ги одбранат пред пониските судови.

„Врховниот суд не може да одлучува по иницијативи на бранители во предмети, без разлика дали е за редовното или Специјалното обвинителство. Тие се бранители кои во постапката што се води имаат секаква правна можност за да го искажат својот став. Врховниот суд како суд кој се грижи за примена на законите има надлежност во конкретното работење на судовите, да донесува правни мислења, и начелни правни ставови кои се однесуваат на одредена правна проблематика односно правни прашања во примена на законите пред пониските судови”.  – изјави – Дане Илиев – Поранешен претседател на Врховен суд.

Седницата на Врховен е закажана за во среда, а неизвесно е дали одлуката ќе биде донесена уште истиот ден. Но од судот велат дека имаат обврска да одлучуваат по иницијативи на адвокати.

Врховниот суд на Република Македонија, меѓу другото, има обврска на Општа седница, да разгледува иницијативи и на адвокати за утврдување начелни ставови и начелни правни мислења.

Во минатата година и пол СЈО отвори дваесетина истраги во кои освен Никола Груевски и Миле Јанакиески, опфатени се и актуелните функционери на ДУИ, Али Ахмети и Бујар Османи во “Попис” и “Пациент”.

 Но и “Империја” во која се опфатени Сашо Мијалков и Орце Камчев, “Друмарина” за Силвана Бонева и други. Толкувањата на СЈО се дека истрагите се покренати во законскиот рок.

притисни ентер