Партиски ставови за инаугурацијата на Иванов

На денешната свечена седница на која новоизбраниот претседател Ѓорге Иванов даде свечена изјава не присуствуваа пратениците на ДУИ и на СДСМ и НДП.
За ДУИ, тој е нелегитимен претседател, додека за ВМРО-ДПМНЕ и ДПА партиите треба да ја почитуваат волјата на граѓаните, бидејќи тој на изборите освои мнозинство гласови.

Претседателот Ѓорге Иванов за ДУИ е нелигитимен претседател, бидејќи не ја одразува волјата на Албанците, изјави денеска Талат Џафери, избран за пратеник на ДУИ, кој во моментов технички ја извршува функцијата министер за одбрана.

- Иванов, кој е избран во еден легален процес, за Албанците е нелитимен, бидејќи не ја одразува волјата на вториот по големина народ во Република Македонија. Која било институција која ја нема волјата на двете најголеми заедници, согласно Охридскиот договор, е нелегитимна. Над 90 отсто од Албанците рекое „не“ на едностраниот претседател и ние ќе ја почитуваме нивната волја, изјави Џафери.

Партиските тела ќе одлучат дали тие ќе имаат претставник во Советот за безбедност, кој е во надлежност на претседателот на државата. 

Беким Фазлиу од ДПА, пак, изјави дека за нив Иванов е легитимен претседател и оти тие биле против бојкот на претседателските избори.

- Претседателот е легитимен, бидејќи за него гласаа мнозинството граѓани, изјави Фазлиу.

Пратеникот Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ за неприсуството на ДУИ на инаугурацијата на Иванов вели дека тоа е одлука на секоја политичка партија.

- Легитимитетот на претседателот го дадоа граѓаните на Република Македонија, со огромниот број гласови кои не можат да се поделат ниту по партиска, ниту по етничка, ниту по религиозна припадност. Цениме и апелираме дека сите политички партии треба да ја прифатат одлуката на граѓаните, изјави Димовски. 

Во политичката плурална Македонија, како што рече, првпат се случува вторпат мандатот претседателот да го добие од граѓаните на непосредни, слободни и демократски избори.

- За нас претставува еден знак за стабилност на Република Македонија и нејзините институции, изјави Димовски.

Освен пратениците на ДУИ, на денешната инаугуративна седница не присуствуваа пратениците на СДСМ и на НДП, кои, пак, не ги прифатија ниту пратеничките мандати. Димовски смета дека опозицијата на тој начин ја погазува волјата на оние 280.000 граѓани кои гласале за нив.

- Повикуваме на разум и на рационалност. Неприфаќањето на реалност може да направи проблем само на СДСМ, рече тој./Извор МИА.

СДСМ: За само 2.5 години невработеноста падна на 17.1% и се отворија нови 60.000 работни места

Потврда за тоа се отворањето на 60.000 нови работни места, намалување на стапката на невработеност на историски најниска од 17.1 отсто и кај младите на 35,3 отсто со пад од 13 отсто.

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија  преку иновативни политики и развојни реформи за само 2,5 години успеa, не само да ја стабилизира економијата во државата, туку и да обезбеди економски раст кој овозможува вистински придобивки за сите граѓани.

Потврда за тоа се отворањето на 60.000 нови работни места, намалување на стапката на невработеност на  историски најниска од 17.1 отсто и  кај младите на 35,3 отсто со пад од 13 отсто.

СДСМ продолжува со мерките кои значат отворање на нови работни места.

Еден од клучните механизми за остварување на таа цел е Оперативниот план за вработување, кој годинава треба да вклучи 12.000 нови невработени лица. За него се издвоени рекордни 1,45 милијарди денари наменети за инвестиции во претприемништво, поддршка за креирање нови работни места, обуки и доквалификација, практиканство и реализација на Гаранцијата за млади.

Се потврди и дека самовработувањето преку стартување на микро бизниси е одржливо, бидејќи 93% од компаниите формирани со помош на оваа мерка во 2017 година активно работат, како и  99% од компаниите формирани во 2018 година.

Затоа во 2020 година се очекуваат  отворање  на нови 1.364 микро бизниси, за кои се издвоени 447 милиони денари.

Оперативните мерки и во 2020 предвидуваат обуки и доквалификации за занимања за кои постојат потреби на пазарот на трудот. Со нив е планирано да се опфатат 3.224 лица.

Во Гаранција за млади се вклучија над 18.000 лица, од кои 35% се стекнале со практиканство, обука или биле вработени. Тоа е повисока реализација и од европскиот просек на оваа мерка кој изнесува 33 отсто.

СДСМ продолжува со силна поддршка за се поголема вработеност на граѓаните, преку отворање на нови работни места, бидејќи намалувањето на невработеноста и добро платени работни места беше и останува клучен приоритет на партијата.

Центар за комуникации со јавноста на СДСМ

Завршни зборови за „Транспортер" на 2 март

 Судењето за случајот „Транспортер" продолжува на 2 март, кога треба завршни зборови да дава обвинителството.

Судот го отповика денешното рочиште за да можат страните да се подготват за завршните зборови.

Во „Транспортер" обвинети се поранешниот битолски градоначалник Владимир Талески и уште 20-тина лица за злоупотреба на службената положба во врска со организирањето превоз на ученици во Битола, со што е направена проневера на околу 360.000 евра.

Предметот го води судијката Добрила Кацарска, а застапник на обвинението е Трајче Пеливанов.

Редовна владина седница, на дневен ред точки од транспортот, финансиската и економската сфера

На седницата ќе биде разгледан и полугодишниот извештај за реализацијата на кредитната линија за микро, мали и средни претпријатија со дејност од областа на земјоделството што ја реализира Развојната банка на Македонија.

Владата денеска ќе ја одржи редовната 11. седница на чиј дневен ред се Информацијата за текот на преговорите за пристапување кон Спогодбата на Светската трговска организација за јавни набавки, како и Информацијата за подготовка на 16. состанок на Поткомитетот за транспорт, животна средина, енергетика и регионален развој помеѓу ЕУ и Република Македонија што ќе се одржи на 17 март 2020 година во Брисел.

На седницата ќе биде разгледан и полугодишниот извештај за реализацијата на кредитната линија за микро, мали и средни претпријатија со дејност од областа на земјоделството што ја реализира Развојната банка на Македонија.

На предлог на Агенцијата за поддршка на претприемништвото, пред Владата ќе биде и Извештајот за реализација на Програмата за поддршка на претприемништвото, конкурентноста и иновативноста на малите и средните претпријатија во 2019 година.

Редовната 11. седница на Владата е предвидено да почне во 12:00 часот. 

притисни ентер