Наставниците бараат повисоки плати. Ова е втор протест на наставниот кадар за само еден месец . Училиштата и градинските денеска беа затворени . Пред зградата на владата во Љубљана се собрани над  2 000  наставници .

Тие најавија дека ќе продолжат со штрајковите додека не им се исполни барањето . Следниот штрајк го најавија за 17 април .

На само три месеци до парламентарните избори , владата е под притисок за зголемување на платите на над 40 000 вработени во јавното образование.

Според синдикатот , платите во државната ууправа минатото лето беа зголемени за 4 проценти , додека во образовниот сектор само 1,69 проценти . наставниците бараат и зголемување на регресот за годишен одмор.

Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 16:06
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар