Белата полумесечина на дното на ноктите се вика „lunula“ („мала месечина“ преведено од латински). Всушност, се работи за видлив дел од коренот на нокотот и тоа е многу важно за здравјето.
Не смее да се оштети, затоа што така цел нокот може да остане трајно деформиран. Ако го оштетите само остатокот од нокотот и тој падне, lunula-та останува недопрена и на своето место.
Според ајурведа, lunula-та претставува „агна“, при што нејзиниот недостаток значи дека имате слабо варење и слаб метаболизам.

Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 14:46
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар