Судскиот совет ја избра  Димчевска со 13 гласа “За” и еден “против”, со образложение дека таа е судија во Апелациониот суд веќе 17 години и има највисоки оценки.

Таа ќе седне на местото на актуелната претседателка Лилјана Ивановска Шопова, која заминува во пензија. Судскиот совет денеска официјално требаше да избере прв човек на скопска Апелација, но поради истек на една година од оценувањето на кандидатите изборот е одложен и ќе се прави ново вонредно оценување за 2017 година. Ова го предложи членот на Советот, Влатко Самарџиски, кој рече дека дел од кандидатите од Kривичниот суд биле ниско рангирани, поради злоупотребите со годишниот распоред на судии.


Предлогот за вонредно оценување наиде на критики од претседателот на Советот Зоран Караџовски и експретседателката Александра Зафировска. Тие сметаа дека овој предлог е задоцнет.


За претседател на Апелација беа пријавени 11 кандидати, кои сега дополнително ќе бидат тестирани. Меѓу кандидатите е и сегашната в.д. претседателка Димчевска. Вонредното оценување ќе важи и за судиите кои конкурираат за празните места во Апелација Скопје и во Врховниот суд.

Членовите на Советот одлучија јавноста да биде отстранета од седницата кога ќе се зборува за извештајот за злоупотребите со АКМИСОТ во Кривичниот и во Врховниот суд, како и за иницијативата за разрешување на пет судии .Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 14:20
Михаела Димовска
Обновено во: 14:59

коментари

остави коментар