Илиески вели дека фирмата била без денар на сметката и со неисплатени плати за 27-те вработени кога во ноември бил назначен за директор.

- Кога дојдов на чело на претпријатието затекнав долгови од околу пет милиони денари. Само по основ на ДДВ на УЈП претпријатието ѝ должеше преку два милиона денари и уште 300.000 денари камати. Имаше долг од 300.000 денари за неплатен данок на имот, на вработените за неостварени права според колективниот договор за 2015 година им должеше 700.000 денари и уште 460.000 за минатата година. Претпријатието има обврски за плаќање од 550.000 денари, а сѐ уште не се знае кому и што должи, вели Илиески.

Новиот директор на ЈКП „Пазари“ нагласува дека досега успеал од обврските да исплати 2,9 милиони денари кон вработените и за неплатен ДДВ.

За Илиески голема непознаница се состојбите со поранешниот млечен пазар и „Сточниот пазар“ каде е Терминалот. Посебно сомнителна е, вели, продажбата на млечниот пазар во центарот на градот наспроти големиот зелен пазар.

- Продажбата на „Млечниот пазар“, или популарниот поранешен Пазар за сирење е сомнителна и допрва ќе се истражува. Претпријатието го загуби тој простор и не е сѐ уште сфатливо зошто тогашниот Управен одбор на „Пазари“ се откажал од просторот во корист на општината. Прво, беше продаден на „Кам-маркетите“, а потоа на „Тинекс“, а претпријатието не доби ниту денар од тоа, вели Илиески.

Во прилепски „Пазари“ отворено се поставува прашањето каде се парите од продажбвата на Млечниот пазар, но и од сомнителните трансакции за „Сточниот пазар“.

- За уредувањето на овој пазар, претпријатието инвестираше 4 милиони денари, за потоа, со промена на деталниот план, општината да им го одземе имотот. Освен тоа, угостителскиот објект во сопственост на ЈКП „Пазари“ е продаден за екстремно ниска цена од околу 13.000 евра, објаснува Илиески.


Според него, ЈКП „Пазари“ не може да функционира доколку не добие субвенции од општината од четири милиони денари.

- Наш основач е Општината. Неопходни ни се субвенции од 4 милиони денари за состојбата да се доведе до „позитивна“ нула“ и претпријатието полека да застане на свои нозе. Сакаме да го вратиме сјајот на зелениот пазар надалеку познат во регионот и да почнеме рентабилно да работиме. За тоа дека недомаќински претходно работеле директорот Пецо Димоски и поранешниот градоначалник Марјан Ристески, покрај натрупаните долгови, е и фактот што зелениот пазар четири пати се препокривал, рече Илиески. /МИА

Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 14:14
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар