Граѓаните на мака, не бараат лекови само во Скопје, туку и во други градови.

Од ФЗОМ во писменото  соопштение до медиумите вели дека проблемот е во аптеките тие тактизирале при издавањата на лекови на рецепти.

„Апелираме до сите наши осигуреници да бараат информации во аптеките и во ординациите за тоа кои лекови без доплата им следуваат и можат да ги подигнат на рецепт на товар на ФЗОМ по нивен избор и според нивните потреби. Аптеките се должни да ги нарачуваат лековите од веледрогериите и согласно потребите на осигурениците.

Во разговори со фармацевтите велат дека оваа состојба трае долго време. Не е вистина дека некој тактизира. Квотата е мала, и не одговара на бројот на хронично болните чии лекови приватно се скапи. Од владата велат дека станува збор за сезонски ефект заради зголемена потрошувачка на лекови.

По прес конференција побаравме одговор и од фондот, но оттаму добивме одговор прес конференција ќе има за овој проблем,  но наредната недела, анализата е во тек.Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 14:11
Мирјана Мирчевска Јовановиќ
Обновено во: 14:58

коментари

остави коментар