Ванковска посочи дека токму прогласот беше со цел да се каже ставот дека за ова прашање не треба да се брза, односно како што вели, зошто Владата брза, за прашање со кое Македонија се доведува во ситуација да прифати било какво решение, кое би можело да доведе до дестабилизација внатре во државата, особено ако од Букурешт се знае дека не мора приемот да биде на НАТО самит, туку на секој министерски состанок. 

Внатре во државата вели таа едвај нешто да функционира, институциите ги дерогираме повторно, одлуките се носат вон институциите, растат тензиите и сега околу Законот за јазиците, што е уште една капка во чашата која е преполна.
Ванковска изјави дека една од причините за прогласот е да се испрати и пораката дека Владата треба да биде транспарентна во однос на прашањето за името кое за граѓаните создава вознемиреност, кога ги нема точните информации.
Не може на граѓанинот да му кажеш молчи,ние имаме право да знаеме за она што не вознемирува на државно ниво, како  на граганин  може да му кажеш овде збори овде молчи, и тоа го сметам за скандалозно и тоа ни го должат. Ние немаме национален туку политички консензус, истакна Ванковска.

За спорот околу името, за Законот за јазиците, за реформите, за политичките случувања во следните месеци, погледнете во најновото издание на „Само вистина“.

Датум на објава: вторник, 13 март 2018 во 20:51
Елизабета Галевска
Обновено во: 21:12

коментари

остави коментар