Ерјавец при посетата на Приштина на прес конференцијата со неговиот косовски колега Беџет Пацоли рече и дека официјална Љубљана не може да влијае на земјите членки на ЕУ кои не го признале Косово .

,, Што се однесува до петте држави , тоа е нивно внатрешно прашање , а ние во нив не се мешаме “ , изјави Ерјавец. Тој порача и дека треба да продолжи дијалогот межу Белград и Приштина.

Пацоли средбата со Ерјавец ја нарекол конструктивна и ја потврдил поддршката на Словенија за членство на Косово во меѓународни организации .

,, Добивме поддршка Словенија да ни помогне за членство во УНЕСКО и Интерпол . Опциите за соработка остануваат отворени.”

Претходно премиерот на Косово побара од ЕУ да најде начин за нејзините пет членки во иднина не ја блокираат Европската перспектива на Косово .

Шпанија , Романија , Кипар , Грција и Словачка се уште не ја признаваат независноста на Косово .

Датум на објава: вторник, 13 март 2018 во 19:55
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар