Со оваа порака во Скопје дојде Вес Мичел, помошникот државен секретар за европски прашања, кој е во прва посета на регионот.

Според него, моменталните услови за решение се подобри од било кога, а  Македонија направи значителни чекори во таа насока.

-  САД се посветени на овој процес и јас самиот сум посветен, во исто време препознаваме дека единственото решение е решението што двете земји ќе го постигнат меѓу себе. Ги препознаваме напорите коишто и Македонија и Грција ги прават, но сакаме да дадеме поддршка на единствен начин. Ова не е наша одлука, ова е одлука ваша и на Грција. Можам да ве уверам дека ќе бидеме вклучени во процесот со наш ангажман, рече Мичел.

Премиерот Заев ја повтори оценката дека процесот е во финална фаза и очекувајќето тој да се реши на достоинствен начин.. Но, доколку преговорите „запнат“, не ја исклучи можноста да побара помош од Вашингтон.

- Кога ви е тешко се викаат пријателите. Ние со Бугарија го решивме проблемот, дај Боже да им соопштиме на нашите пријатели дека постигнавме решение и со Грција прифатливо и за двете страни со зачувување на достоинството и идентитетот. Ќе продолжиме со преговорите, но ако има проблем повторно очекуваме помош од нашите пријатели на принципиелен начин, рече Заев.

Очекувањата се спорот да биде затворен до јули, за Македонија на самитот НАТО да стане 30-та челнка на Алијансата. Мичел без ветувања – вратата останува отворена, но поканата не е поврзана со точен датум или настан.

Датум на објава: вторник, 13 март 2018 во 17:37
Гоце Михајлоски
Обновено во: 17:59

коментари

остави коментар