„Њујорк Тајмс“ пишува дека за првата жена на чело на ЦИА се поврзуваат неколку скандали за мачењето на осомничените за тероризам во текот на 2002 година.

Хаспел го надгледувала мачењето на двајца осомничени терористи, а подоцна наредила и уништување на видео-снимките кои го документирале бруталното мачење во тајниот затвор на Тајланд.

Поголемиот дел од кариерата го поминала како таен агент, а била клучен учесник во програма “специјална екстрадиција“ по која фатени лица им се препуштале на странските влади и биле држени на тајни локации, каде ги мачеле припадници на ЦИА, пишува „Њујорк Тајмс“.

Џина Хаспел управувала со првиот прекуокеански затвор на ЦИА во Тајланд, каде биле мачени Абу Зубаид и Абд Ал Рахим ал Нашири.

Според пишувањето на „Њујорк Тајмс“ Зубаид бил мачен со техниката “waterboarding” (метода за симулирање на давање со поливање со вода) 83 пати во текот на еден месец, а главата му била удирана од ѕид, за потоа истражителите да заклучат дека тој сепак нема никакви корисни информации.

Мачењето било снимано со камера, а снимките сочувани на безбедна локација на Тајланд, за потоа да стигне наредба за нивно уништување. Наредбата за уништувањето е директно поврзана со Џина Хаспел.

Датум на објава: вторник, 13 март 2018 во 17:00
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар