Овие киборзи ќе може да делуваат во екстремни временски услови во кои сегашните машини не можат.
На услуга ќе бидат 24/7, ќе имаат сила како 500 луѓе и ќе можат да ги спасуваат луѓето кои доживеале катастрофа.
-Во кризни ситуации стана неопходно да се размислува инвентивно. Пронаоѓачите веќе сега размислуваат за начините на кои службите за итни случаи може да унапредат поефикасно спасување на луѓето, а нема сомнежи дека роботиката е едно од клучните решенија“, вели Шор.
Тој смета дека роботите ќе бидат во состојба брзо да реагираат во случај на сообраќајни несреќи и дека ќе можат да го чистат снегот побрзо од што луѓето било кога би можеле. Исто така ќе знаат да извршуваат оживување на луѓето но ќе можат да им упатат зборови наутеха.
На тој начин роботите ќе бидат асистенти на полицијата, пожарникарите и брзата помош и ќе спасат стотици животи.
Тие ќе имаат и органски и биохемички делови на телото. А ќе бидат направени од материјал кој е отпорен на огин. 

Датум на објава: вторник, 13 март 2018 во 15:05
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар