Идејата беше испратена во писмо до Еврокомесарот за екологија Кармену Вела , потпишано од Германскиот министер за животна средина , Барбара Хендрикс, министерот за земјоделство , Кристијан Шмит и државниот секретар Петер Алтмајер.

Во писмото се предлага воведување бесплатен јавен превоз во градовите сом проблеми со загадувањето , за да се намали употребата на автомобили , дополнителни субвенцииза електрични автомобили , како и технички прегледи за постоечките возила .

Овие мерки ќе бидат испробани во Бон , Есен , Херенберг,Ротлинген и Манхајм . Од Владата велат дека веќе бил постигнат договор со локалните власти , иако шефот на советот на Германските градови смета дека е изнендаден од ваквата идеја. Хелмут Деди вели дека знаел за намалување на цената на билетите во некои градови , но доколку треба превозот да биде бесплатен , тогаш трошокот ќе треба да падне на Федералната влада.

Најголемниот дел од јавниот транспорт во Германија е во сопственост на локалните власти .

Датум на објава: среда, 14 февруари 2018 во 16:43
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар