Одлуката денеска на вонредна седница ја донел нејзиниот Управен одбор (Бранка Костиќ-Марковиќ - претседател, и членовите: Фросина Балова, Лада Шоптрајанова-Петровска и Александар Стојчески), на која присуствувал и в.д. директорот Виктор Илиески.

Приговорот ќе биде пратен поради, како што соопштуваат во дописот, констатираните разлики меѓу усвоената годишна програма на Македонската филхармонија од страна на Управниот одбор на установата и објавените резултати од Конкурсот на Министерството за култура за проекти од национален интерес во културата во 2018 година.

По  објавувањето на Програмата со прифатени проекти на 10 февруари, реагираа и други поединци и институции од различни дејности кои не се задоволни од начинот на распределба на средствата.

Се огласи и директорот на Скопскиот џез-фестивал Оливер Белопета кој на социјалните мрежи, меѓу другото, напиша: „...нема дилема дека Годишната програма и порано сакала да се додворува на што повеќе корисници, со крајна цел прибирање повеќе изборни гласови (потврдено како бумеранг). Последицата е надвладување на квантитетот, а неквалитетот. Тоа е уравниловка која раѓа незадоволство кај мнозинството“.

Најмногу рекации во музичката поддршка се кренаа за доделените 300.000 денари за 12-годишниот Виган Максути од Тетово, на што Министерството за култура пред два дена одговори дека е направена техничка грешка што ќе се коригира со повторно разгледување на апликацијата. 

Датум на објава: среда, 14 февруари 2018 во 13:47
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар