Примерот со малата Валерија, на која и беше потребна итна операција во Истанбул, Турција , за што, штипјани покажувајќи ја  хуманоста, во рекорден временски рок ги собраа потребните финансиски средства, е повод, Локалната власт да формира Солидарен Фонд, во кој сите правни и физички субјекти финансиски ќе донираат. Навремената помош на секој кој има потреба од итни лекарски интервенции во странство, од било каков вид, е основниот сегмент во работата на Фондот. Управниот Одбор го сочинуваат претставници од штипската Општина, стопанството, невладиниот сектор, граѓаните и медиумите кои работат во Штип.

-  Целта е да помагаме на нашите сограѓани. Ова го основавме, бидејќи примерот со случајот со малата Валерија беше доволна иницијална каписла, во иднина, навремено да се реагира се во името на здравјето на штипјани. Верувам дека, сите чинители од Штип ќе земат активно учество донирајќи одредена сума на финансиски средства, што исклучително ќе бидат наменети за лекување на сограѓаните кои имаат потреба од неодложни прегледи и операции во странство. Фондот ниту во една друга насока нема да служи, освен во интерес на здравјето на штипјани, истакна градоначалникот Бочварски.


Датум на објава: среда, 14 февруари 2018 во 12:57
Дејан Ефремов
Обновено во: 14:10

коментари

остави коментар